Нацполіції представили начальника управління дізнання

17:22, 26 июня 2020
За розслідування кримінальних проступків буде відповідати Олександр Ковтун.
Нацполіції представили начальника управління дізнання
https://mvs.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні з 1 липня 2020 року набуває чинності Закон України від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Законом запроваджується досудове розслідування кримінальних проступків у формі дізнання. Одночасно у складі Національної поліції починають працювати підрозділи дізнання.

26 червня під час відеоселекторної наради з керівниками Головних управлінь Національної поліції в областях, Голова Національної поліції Ігор Клименко зазначив таке.

 «Ми розпочинаємо працювати, проведено ряд заходів до запуску цього інституту, зокрема, утворення штатних підрозділів дізнання. Крім того, розроблено нормативно-правові акти, методичні матеріали, організовано навчання майбутніх дізнавачів, які будуть розслідувати більше ніж половину всіх зареєстрованих кримінальних правопорушень. Загальна чисельність штату дізнання на сьогодні понад 3700 посад".

Відповідно до Положення про організацію діяльності підрозділів дізнання, дільничні офіцери поліції, працівники ювенальної превенції, карного розшуку та інших підрозділів уповноважуються на здійснення дізнання шляхом видання відповідних наказів начальниками Головних управлінь або відділів поліції. 

Також Ігор Клименко представив начальника управління дізнання Олександра Ковтуна, який довів основні положення і вимоги щодо організації діяльності підрозділів дізнання.

"Найбільш поширеними видами кримінальних проступків стануть крадіжки без кваліфікуючих ознак, спричинення легких тілесних ушкоджень та шахрайства, незаконне поводження з наркотичними засобами без мети збуту тощо. Досудове розслідування кримінальних проступків у формі дізнання будуть здійснювати як штатні підрозділи дізнання, так і уповноважені особи інших структурних підрозділів відділів і відділень поліції", - зазначив Олександр Ковтун.

Набрання чинності законом відкладали через необхідність вирішити організаційні питання.

Народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський раніше розповідав, що така ініціатива виникла в 2019 році під час комітетських слухань на тему готовності до впровадження інституту кримінальних проступків у практичну діяльність органів досудового розслідування з 1 січня 2020 року.

Тоді з’ясувалося, що Генеральна прокуратура України не змінила налаштування Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до вимог нового закону. Для визначення виконавця такого завдання Генеральна прокуратура повинна була оголосити тендер. Але цей процес загальмувався внаслідок реформи самої прокуратури, оскільки для проведення тендеру необхідно було змінити розпорядника ЄРДР з Генеральної прокуратури України на офіс Генерального прокурора.

Крім того, не готові були до роботи з новим законом з 1 січня 2020 року правоохоронці. На той час ще не всі працівники Національної поліції пройшли відповідну підготовку, адже розгляд протоколів покладався не тільки на слідчих, а й інших осіб: дільничних поліцейських, поліцейських офіцерів громади, дізнавачів.

Водночас необхідно внести технічні зміни до значної кількості законів, щоб змінити термін «злочин» на «кримінальне правопорушення», що і було нещодавно зроблено Верховною Радою.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Касаційний кримінальний суд розбирався, чи потрібна у кримінальному провадженні постанова про призначення слідчого.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси