Законопроєкт про освітній процес в лікарнях — в Раді заспокоюють: існуюча роль інтернів не зміниться

19:30, 1 июля 2020
Законопроєкт спрямований на покращення медичної освіти шляхом дозволу на надання медичної допомоги науково-педагогічними працівниками ЗВО.
Законопроєкт про освітній процес в лікарнях  — в Раді заспокоюють:  існуюча роль інтернів не зміниться
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради внесли проєкт закону № 3761 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу в сфері охорони здоров’я». Його авторами є депутати від фракцій «Голос», «Європейська солідарність», «Слуга народу». Законопроєкт спрямований, за задумом авторів, на покращення медичної освіти шляхом дозволу на надання медичної допомоги науково-педагогічними працівникам закладів вищої освіти (ЗВО).

Новації

На даний момент працівники ЗВО, які не уклали з конкретною лікарнею угоду і не працюють там в якості лікарів, не можуть надавати медичну допомогу пацієнтам. Від цього  є проблеми у інтернів та студентів медичних вишів, які не здатні вчитися на досвіді провідних лікарів.

Саме тому депутати пропонують змінити  «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та «Про вищу освіту». Відтак, прописавши, що:

У лікарняних закладах працівники медичних ЗВО за умови, що вони мають сертифікат лікаря-спеціаліста та отримали погодження керівника закладу охорону здоров’я, можуть надавати медичну допомогу.  Вони можуть надавати вторинну спеціалізовану та високоспеціалізовану медичні допомоги.

При цьому центральний орган затверджує положення, за яким лікарі-інтерни мають право надавати медичну допомогу в закладі під керівництвом лікаря.

Дані норми викликали деякий резонанс в суспільстві. Зокрема, в деяких ЗМІ та телеграм-каналах поширилася інформація, що інтерни зможуть лікувати без будь-якої відповідальності. За роз’ясненням «Судово-юридична газета» звернулася до народного депутата, першого заступника голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Валерія Дубіля.

Чи правда, що інтерни зможуть надавати без відповідальності за себе і пацієнтів медичну допомогу в лікарнях.

Це зовсім не так. Законопроєкт нічого не змінює в існуючому статусі інтернів. Законопроєктом 3671 передбачено, що лікар–інтерн не лікує самостійно, а бере участь у наданні всіх видів медичної допомоги виключно під керівництвом двох спеціалістів - лікаря закладу охорони здоров'я та закріпленого за ним викладача кафедри закладу вищої освіти, що здійснює підготовку лікарів.  Крім того, участь у наданні медичної допомоги лікар-інтерн проводить не на власний розсуд або за завданням керівника медичного закладу, а тільки в рамках виконання власної програми підготовки в інтернатурі за відповідною спеціальністю, тобто в рамках освітнього процесу.

Які ризики законопроєкту 3671.

Законопроєкт не змінює існуючу зараз роль інтернів та викладачів - кафедральних співробітників медичних вишів, які працюють у сотнях клінічних баз у різних медичних закладах нашої країни. Наприклад, в Олександрівській клінічній лікарні м. Києва працює понад десять клінічних кафедр Національного медичного університету імені О. О. Богомольця та Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика. Співробітники та інтерни цих вишів надають висококваліфіковану допомогу пацієнтам лікарні. Так, головним медичним закладом країни по лікуванню COVID-19 є інфекційне відділення цієї лікарні, в якому працює та надає медичну допомогу хворим провідний інфекціоніст нашої країни, завідувач кафедрою інфекційних хвороб НМУ  ім. Богомольця Ольга Голубовська.   

Яка ситуація зараз з лікарями в лікарнях, чи правда, що йде масова міграція за кордон фахівців, тому приймають цей закон через брак кадрів.

Медицина нашої країни зараз дійсно перебуває у кадровій кризі. Ми масово втрачаємо медиків, які не тільки виїжджають з країни на заробітки. Багато медиків виходять на пенсію, адже близько 25% практикуючих лікарів вже досягли пенсійного віку, багато просто йдуть з професії через низку заробітну плату та принизливі умови праці. Щорічно з країни виїжджає працювати за кордон близько 7 тис. медичних працівників, додатково зі сфери охорони здоров’я вибуває понад 5,7 тисяч лікарів та 12,1 тисяч молодших медичних працівників. Це не може бути компенсовано щорічними обсягами випускників закладів вищої медичної освіти, крім того, що з них не більше 35% залишаються працювати за спеціальністю. Динаміка розвитку кадрової кризи в охороні здоров’я така, що через 5-6 років кількість медичних працівників, які працюють в Україні, скоротиться вдвічі.

Вирішувати кризу з медичними кадрами дуже потрібно, але не це є завданням законопроєкту 3671.  Мета цього законопроєкту – зовсім не дозволити інтернам замінити кваліфікованих лікарів через брак кадрів. Через другий етап так званої «медреформи» учбові кафедри викладацького складу та лікарі-інтерни, які не мають договірних відносин з закладом охорони здоров’я, залишились без фінансування. Вони не можуть отримати кошти від НСЗУ (Національної служби здоров’я України  – оед.), не мають законодавчого статусу і ніяк не прив’язані до медзакладів, тобто працюють там безкоштовно. Ексклюзивна меддопомога разом з науковими розробками може зникнути в країні зовсім.

Прийняття цього законопроєкту вирішить це питання. Законопроєкт відкриє фінансування на надання медичної допомоги науково-педагогічними працівниками закладів вищої освіти та навчання у них лікуванню на практиці лікарів-інтернів.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді