Агрокомітет ВР: від контролюючих функцій Держгеокадастру поки що складно відмовитися

14:10, 2 июля 2020
Ідеї позбутися впливу держави у сфері земельних відносин розбиваються об реалії практичного запровадження контролю за використанням та охороною земель.
Агрокомітет ВР: від контролюючих функцій Держгеокадастру поки що складно відмовитися
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ухвалений Верховною Радою у першому читанні законопроєкт про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194) передбачав позбавлення Держгеокадастру усіх контролюючих функцій і передачу їх сільським, селищним, міським радам, обласним державним адміністраціям, а також Держекоінспекції, але тільки з питань, що мають екологічний характер. Під час підготовки законопроєкту до другого читання народні депутати вже не такі категоричні, а пропонована система державного контролю за використанням та охороною земель знову відводить Держгеокадастру чільне місце. Такі висновки можна зробити після засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики, яке пройшло 1 липня.

За новою версією, від функцій державного контролю за використанням та охороною земель усувають обласні державні адміністрації, бо нарешті розгледіли в них політичний орган. Крім того, виконавчі органи місцевого самоврядування теж обмежують розглядом справ лише за трьома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це ст. 52 (Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель), ст. 53 (Порушення правил використання земель) та ст. 53-1 (Самовільне зайняття земельної ділянки).

Таким чином, державний контроль залишається за органами Держгеокадастру. На цьому наполягають у більшості поправок і пропозицій, які надійшли до другого читання, повідомили у Агрокомітеті.

Загальну позицію з цього приводу, по суті, висловив член комітету, народний депутат Вадим Івченко: «Виважена позиція, коли розпоряджатися землями будуть органи місцевого самоврядування, а контроль правомірності цих дій буде за державою. Не може все бути в одному місці. Сьогодні контролююча організація - це Держгеокадастр, колись була Держсільгоспінспекція, завтра – все, що завгодно, але державне».

Про масштаби порушень земельного законодавства розповів заступник голови Держгеокадастру Олександр Краснолуцький. У минулому році органами ДГК були виявлені, скажімо, тільки за ст. 53-1 КУпАП – 6 173 порушення, нараховано 40 млн грн завданих державі збитків, із яких 32 млн грн порушники сплатили у добровільному порядку.

Єдині питання цього блоку, в чому парламентарії ще не досягли згоди: чи матиме право державний інспектор певного органу місцевого самоврядування самостійно накладати штраф за правопорушення або ж до цієї справи треба залучати Держгеокадастр. Також депутати ще не визначилися, яким буде порядок оскарження постанови інспектора – відразу судовий, або спочатку у органах ДГК. На засіданні комітету дійшли висновку щодо додаткового вивчення цих питань.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді