Сплив терміну подачі позову до суду: позиція ЄСПЛ

08:55, 11 сентября 2020
Справа стосувалася жителя Словенії, який втратив дві земельні ділянки і вчасно не встиг оскаржити рішення в Конституційному суді.
Сплив терміну подачі позову до суду: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглянув скаргу № 45315/18, записану як «Грос проти Словенії».

Обставини справи

Справа стосувалася скарги заявника на відмову у доступі до суду для оскарження рішень муніципалітету про класифікацію шляхів, що перетинають його земельну ділянку, як «доріг загального користування».

Заявник у справі є громадянином Словенії 1942 року народження, проживає в м. Кран (Словенія). У 2016 році заявник намагався оскаржити Укази, прийняті муніципалітетом м. Кран, які класифікували дороги, що проходили через дві його земельні ділянки, як «дороги загального користування». Прийняття указів, один із яких набрав чинності з 2004 року, призвело до скасування у 2016 році рішень про денаціоналізацію земельних ділянок, якими розпоряджався заявник та які, як стверджується, належали йому на праві власності. У лютому 2018 року Конституційний суд відхилив його заяву про перегляд Указів як таку, що була подана зі спливом одного року з моменту набрання чинності указами (об’єктивний строк) або з часу, коли йому стало відомо про негативні наслідки дії указів (суб’єктивний строк). Суд аргументував це тим, що заявник мав знати про класифікацію доріг, яка бере свій початок із 2000-х років, і не пояснив, чому він не міг дізнатися про класифікацію до ухвалення рішення про скасування денаціоналізації земельних ділянок у 2016 році.

Таким чином, заявник не дотримав необхідного строку для звернення зі своєю заявою. Скарга на рішення про скасування денаціоналізації земельних ділянок від 2016 року була задоволена, відповідне провадження у справі все ще триває. Заявник скаржився на відмову у праві на доступ до суду Конституційним судом.

ЄСПЛ констатував порушення пункту 1 статті 6 Конвенції (право на справедливий суд). Позаяк позивач не зумів у повній мірі реалізувати своє право на справедливий суд, оскільки Конституційний суд відхилив його заяву.

Відтак держава-відповідач повинна виплатити заявнику протягом трьох місяців з дати набрання законної сили рішенням такі суми:

1500 євро відшкодування моральної шкоди та 2860 євро як витрати на витрати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду