У Зеленського нагадали про «акваріум Холодницького» у відповідь на критику міжнародників стосовно САП

09:05, 18 сентября 2020
Офіс Президента відповів на критику з-за кордону через призначення складу комісії з проведення конкурсу на голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
У Зеленського нагадали про «акваріум Холодницького» у відповідь на критику міжнародників стосовно САП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Верховна Рада 17 вересня затвердила перелік семи представників від Верховної Ради до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, яких напередодні із сімнадцяти кандидатів обрав Комітет з питань правоохоронної діяльності. За відповідний проект Постанови № 4104 проголосувало 239 народних депутатів.

Зазначений перелік на засіданні комітету склали шляхом рейтингового голосування, у якому найбільшу кількість голосів набрали такі кандидати: В’ячеслав Навроцький (від «Слуги народу»), Олена Бусол (від «За майбутнє»), Андрій Гунджал (від «ОПЗЖ»), Олексій Дрозд (від «Слуги народу»), Катерина Коваль (від «За майбутнє»), Богдан Романюк (від «Довіри») та Євген Соболь (від «Слуги народу»).

Такий склад викликав певну критику з-за кордону.

Також представництво ЄС і посольство США в Україні прямо заявили, що від прозорості обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури залежатиме подальша підтримка України.

Така заява синхронно з’явилася в офіційних Twitter обох посольств.

«ЄС та США взяли до відома рішення Верховної Ради про призначення членів комісії для вибору спеціалізованого антикорупційного прокурора. Комісія повинна розпочати прозорий процес, в основі якого - доброчесність та заслуги кандидатів. Від цього буде залежати наша подальша підтримка», - йдеться у повідомленні. 

Офіс Президента Зеленського ввечері 17 вересня опублікував власну думку, нагадавши тим, хто критикує «акваріум Холодницького».

«Верховна Рада ухвалила постанову про визначення своїх представників до складу комісії, яка обиратиме керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. І зробила це цілком у межах суворої процедури та жвавої парламентської дискусії. Офіс Президента України взяв це рішення до відома, як узяв до відома й критику в суспільстві, яка супроводжувала це рішення парламенту.

«Вважаємо беззаперечним, що незалежність є ключовою передумовою ефективності антикорупційної інфраструктури України. Для забезпечення такої незалежності, а отже, й інституційної спроможності Національного антикорупційного бюро України, САП та Вищого антикорупційного суду законодавством передбачені як особливі процедури добору керівників на адміністративні посади в цій системі, так і гарантії невтручання в їхню діяльність з боку будь-якої іншої гілки влади.

Змушені також нагадати, що першого керівника САП свого часу «спіймало» НАБУ, зафіксувавши в аудіоформаті таку його діяльність і висловлювання, що трактувалися як несумісні із займаною посадою. При цьому перший керівник САП пройшов через відповідні процедури конкурсного відбору на адміністративну посаду, що віталося тоді всіма спостерігачами. Але, як виявилося згодом, навіть жорсткий конкурсний відбір не гарантує автоматично посадової чистоти та незаангажованості.

Тому закликаємо утриматися від надмірних емоцій усіх учасників суспільної дискусії щодо діяльності антикорупційної інфраструктури держави, а також від спекулятивних оцінок роботи конкретних осіб на адміністративних посадах в антикорупційних органах. Шлях подолання корупції є також обов'язковою складовою для європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави. Мірилом ефективності боротьби з корупцією не може бути те чи інше прізвище на тій або іншій посаді. Повинні працювати інституції – незалежно від прізвищ і так, щоб керувалися виключно параметрами відповідних законів. Повинні, нарешті, суттєво збільшуватися конкретні результати діяльності антикорупційної інфраструктури. Перш за все у вигляді беззаперечних обвинувальних судових вироків. Наголошуємо, що новий керівник САП – хто б ним не став після відбору комісією – має усвідомлювати все це на сто відсотків. Менше політики і спекуляцій, але більше професійності та прозорості», - зазначається в заяві ОП.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області