Як вчать на поліцейських у нас і за кордоном: деталі від нардепа

18:12, 6 октября 2020
Народний депутат із профільного комітету повідомила про проведення слухань стосовно реформи юридичної освіти.
Як вчать на поліцейських у нас і за кордоном: деталі від нардепа
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина повідомила, що члени комітету готуються до комітетських слухань щодо реформування юридичної освіти. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Правові школи готують правників - майбутніх носіїв принципу верховенства права та інших демократичних принципів, які навчаються в умовах панування демократичних свобод та академічної свободи і автономії. У закладах зі специфічними умовами навчання (МВС, СБУ, Прикордонна служба, Мін'юст, Мінфін) навчають здобувачів освіти на принципах суворої субординації, служіння державі і забезпечення громадської безпеки, які потім повинні працювати у відповідній структурі. У таких закладах щороку випускаються близько 10 тис. осіб.

Досить часто вони не затримуються у своїх структурах і згодом йдуть працювати суддями, адвокатами, нотаріусами чи юристами в приватний сектор. При цьому, в 2020 році майже половина усього обсягу державного замовлення на підготовку бакалаврів права було надано саме закладам зі специфічними умовами навчання (1400 – МОН, 1080 – МВС, 25 – Мін'юст, 120 – Мінфін, 34 - СБУ, 101 - Міноборони), а Рахункова палата у 2019 році наголосила, що запроваджений у МВС механізму формування державного замовлення є неефективним», - написала депутат.

Вона також відзначила, що в цих закладах освіти також здійснюється підготовка здобувачів за кошти фізичних та юридичних осіб.

«Для прикладу, в 2020 році у заклади освіти МВС для здобуття бакалавра права за кошти фізичних та юридичних осіб вступили на денну форму 849 осіб, на заочну – 234 особи, при чому середній конкурсний бал таких вступників становив трохи більше 150 балів. Для порівняння, в 2020 році для здобуття бакалавра зі спеціальності 262 «Правоохоронна діяльність» за кошти фізичних чи юридичних осіб в заклади освіти системи МВС вступили на денну форму 1124 особи, на заочну – 330 осіб, при чому середній конкурсний бал таких вступників трохи більше 120 балів», - написала депутат.

Також вона відзначила, що «досвід іноземних країн - поліцейські навчальні заклади не готують правників. Вони готують висококваліфікованих спеціалістів для роботи в цій сфері, яка, дійсно, має багато особливостей».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Міністерство освіти і науки України (МОН) пропонує заборонити вступ на правничу магістратуру особам, які не навчалися на правничому бакалавраті. Про це йдеться в проекті Умов прийому, розміщеному на сайті МОН (проект Умов прийому до закладів вищої освіти (ЗВО) на 2021 рік для громадського обговорення). Проект розроблений відповідно до чинного Закону України «Про вищу освіту». 

Свою думку стосовно можливих нововведень «Судово-юридичній газеті» висловив кандидат юридичних наук, професор, професор кафедри цивільного права та процесу Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова Юрій Білоусов.

Також ми розповідали, хто і навіщо намагається обмежити доступ до юридичної освіти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси