Відмова реєструвати організацію під приводом сепаратизму – резолюція КМРЄ по Болгарії

13:57, 8 октября 2020
Комітет надав оцінку Болгарії у вирішенні проблеми створення та реєстрації організацій болгарських македонців.
Відмова реєструвати організацію під приводом сепаратизму – резолюція КМРЄ по Болгарії
УНІАН
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 жовтня 2020 року закінчилося 1383 засідання Комітету міністрів Ради Європи, на якому розглядали питання про виконання рішень Європейського суду з прав людей країнами-учасницями. На засіданні КМРЄ ухвалив 6 проміжних резолюцій у справах проти 4 країн. Одна з цих резолюцій присвячена справам щодо невиплати Україною боргів по судових рішеннях проти держави чи державних установ.

Цікавою також є група справ «Організація об’єднаних македонців «Ілінден» та інші проти Болгарії» (UNITED MACEDONIAN ORGANISATION ILINDEN AND OTHERS). Цю групу складають 6 справ, з яких 3 заяви до ЄСПЛ подала організація «Ілінден». Інші 3 заяви також належать етнічним македонцям та організаціям, які їх об’єднують. Суть звернень у цих справах переважним чином стосувалася відмови болгарського уряду реєструвати у законному порядку організації, які прагнули домогтися визнання македонців національною меншиною Болгарії. Відмови у реєстрації обґрунтовували забороною створення організацій, які переслідують політичні цілі, та супроводжувалися звинуваченнями цих об’єднань у підтримці сепаратистських ідей.

Перше рішення у подібній справі ЄСПЛ постановив ще у 2006 році, де визнав, що такі дії болгарського уряду порушили право на свободу зібрань та об’єднань. Втім, Болгарія продовжувала відмовляти македонцям у реєстрації їхніх об’єднань – останній випадок, після якого було звернення до ЄСПЛ, мав місце у 2015 році, щодо якого Суд постановив рішення у травні 2020 року.

КМРЄ відзначив, що Болгарія протягом останніх років вжила ряд заходів для вирішення проблем, які Суд виявив у ході розгляду цих справ. Зокрема, реформувала систему реєстрації громадських організацій. Втім, попри всі дії уряду, «Ілінден» не може офіційно зареєструватися вже 14 років. Міністри відзначають ряд проблем у роботі органу реєстрації, серед яких відсутність детальних роз’яснень щодо причин відмови у реєстрації та відсутність допомоги і фідбеку у процесі заповнення реєстраційних документів.

«Із глибокою стурбованістю відзначаємо, говорячи про вжиття загальних заходів, що з 2006 року організації, подібні до «Ілінден», неодноразово отримували відмову у реєстрації на підставах потенційної загрози національній цілісності від просування такими організації ідеї існування [у Болгарії] македонської меншини та передбаченої Конституцією заборони діяльності асоціацій, які переслідують політичні цілі, хоча ЄСПЛ систематично відкидав такі аргументи у справах цієї групи. Відзначаємо, що нещодавно асоціація, подібна до «Ілінден», була ліквідована невдовзі після реєстрації на подібних підставах, а також відзначаємо, що процедуру ліквідації розпочала генеральна прокуратура за зверненням члена уряду», – підкреслив КМРЄ.

У зв’язку з усім вищевикладеним, Комітет Міністрів закликав уряд Болгарії:

  • Надати запевнення, що у майбутньому «Ілінден» та подібні організації будуть зареєстровані належними чином;
  • Ухвалити зміни до законодавства, які полегшать процес реєстрації громадських організацій, зокрема – шляхом покладання на орган реєстрації обов’язку надавати роз’яснення щодо заповнення документів;
  • Поширювати серед громадян інформацію, що македонська меншина у Болгарії не несе загрози національній безпеці країни;
  • Довести до кінця роботу щодо доповнення інструкцій реєстраторів щодо особливостей реєстрації організацій, подібних до «Ілінден», а також створення інструкцій для таких організацій щодо особливостей реєстрації.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про рішення ЄСПЛ у справі проти Болгарії щодо кримінального покарання за створення політичної партії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва