Що змінилося у нових Технічних умовах контролю декларацій від НАЗК

08:55, 27 октября 2020
Документ регулює алгоритм роботи програми, яка автоматично визначає у декларації певні невідповідності та визначає потребу повної перевірки.
Що змінилося у нових Технічних умовах контролю декларацій від НАЗК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Восени 2020 року Національне агентство запобігання корупції оновило ряд внутрішніх документів, які регулюють особливості превентивної діяльності відомства. Так, 20 жовтня Голова НАЗК затвердив нову методологію перевірки нормативно-правових актів на предмет корупційних ризиків. До цього Олександр Новіков також затвердив Технічні умови логічного та арифметичного контролю декларацій. Простіше кажучи – алгоритм програми, за яким визначається, наскільки необхідна повна перевірка тієї чи іншої декларації.

Переважна частина змісту Технічних умов – це переліки базових та додаткових невідповідностей і формули, які застосовуються для визначення позиції конкретної декларації у рейтингу «підозрілості». Кожній невідповідності присвоїли коефіцієнт ризику від 20 до 200. Найбільший коефіцієнт присвоїли, зокрема, таким невідповідностям:

  • Відсутність у декларації вартості рухомого майна, набутого у звітний період;
  • Володіння більш як 200 млн грошових активів або більш як 30 млн гривень у готівці;
  • Активи, які перевищують доходи у 5 та більше разів;
  • Видатки, що перевищують доходи та активи і т.ін.

Програма аналізує вміст декларації та знаходить у ній невідповідності. За цим алгоритмом вона присвоює знайденим невідповідностям коефіцієнти. Потім ці коефіцієнти складаються, і результат – це «рейтинг» декларації. Декларації із найбільшим «рейтингом» підлягають першочерговій повній перевірці.

Представники Transparency International Ukraine та Центру протидії корупції у своїй аналітичній статті зазначають, що нові Технічні умови є лише новою версією старих. Вони стверджують, що потреба в ухваленні нових правил обрахування «ризиковості» декларації виникла через те, що попередня редакція була занадто прискіпливою. Через це програма визнала такими, що потребують повної перевірки близько 280 тисяч декларації.

Для того, аби уникнути подібного перевантаження, у Технічних умовах 2020 року НАЗК, зокрема, збільшило пороговий розмір активації невідповідності по володінню нерухомістю. Тепер «підозрілими» вважають декларації осіб, які задекларували нерухомості на 100 і більше мільйонів гривень, проти 10 мільйонів у попередній редакції. При цьому деякі критерії у агентстві, навпаки, зробили більш жорсткими. Наприклад, тепер ризиком вважається наявність більше 2 годинників, зброї або ювелірних виробів.

Важливим моментом також є те, що Технічні умови не містять жодної градації за вартістю майна, а містять лише порогові показники. Інакше кажучи, декларація, у якій є нерухомість на 100 млн грн, та декларація, у якій задекларовано нерухомості на 1 млрд гривень, отримують однакові коефіцієнти підозрілості.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у НАЗК заявили про відкриття першого «корупційного» кримінального провадження проти високопосадовця СБУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва