Перше «корупційне» кримінальне провадження по співробітнику СБУ – що відомо

12:08, 13 октября 2020
Із декларації Віталія Герсака випливає, що його родина живе лише на його зарплату, але має дорогу нерухомість у Києві та інше майно
Перше «корупційне» кримінальне провадження по співробітнику СБУ – що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Більшість аспектів діяльності Служби безпеки України приховані від обивателів державною таємницею. У тому числі, під захистом держави традиційно перебувала значна частина інформації щодо співробітників СБУ. Зокрема – інформація про майновий стан співробітників цього органу.

Втім, у 2020 році антикорупційні органи отримали доступ до їх декларацій. Завдяки цьому НАЗК виявило недостовірні відомості у декларації очільника Управління СБУ у Миколаївській області Віталія Герсака. Відповідні висновки агентство вже направило до НАБУ. У НАЗК відзначають, що це перше кримінальне провадження щодо діючого високопосадовця СБУ за декларування недостовірних відомостей.

Деклароване та недеклароване

Сам Віталій Герсак не має нічого, крім зарплатні. У 2019 році він задекларував 474 тисячі гривень загробної плати – близько 40 тисяч гривень на місяць. Житла у власності пан Герсак не має, тому проживає у державній службовій квартирі, яка йому надається, як співробітнику СБУ. Таке скромне життя контрастує зі статками його дружини.

Юлія Герсак у 2019 році не отримувала заробітної плати. Єдиний її дохід за попередній рік – 600 000 гривень від продажу рухомого майна. При цьому, у власності дружини очільника Миколаївської СБУ значно більше майна, ніж у чоловіка:

  • Дві квартири у Києві сумарною площею 153,3 кв.м. і загальною вартістю понад 5 мільйонів гривень;
  • 4000 кв.м. землі у Київській області (орієнтовна вартість – 200 тисяч доларів);
  • 2 місця для паркування авто сумарною вартістю 1,4 мільйони гривень;
  • Toyota Camry та BMW X6 (останнім пані Юлія користується, але не володіє).

Також Юлія Герсак у звітному році мала рахунок чи рахунки у банку, але «не надала» своєму чоловіку відповідну інформацію для внесення у декларацію.

За інформацією bihus.info, BMW X6 оформлений на матір Юлії. Також вони повідомляють, що мати Віталія Герсака – бухгалтерка РДА на пенсії – має у власності 2 квартири у Вінниці в новобудові, 1 гектар землі у Вінницькій області, Lexus та Toyota Tundra.

Як повідомляє НАЗК, у декларації очільника СБУ у Миколаївській області виявили порушення на 800 тисяч гривень. Відповідно, квартири за 5 мільйонів та інші статки безробітних дружини, матері та тещі антикорупційні органи не зацікавили.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що НАЗК направило до суду адмінпротоколи на народного депутата та колишніх посадовців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва