Відеофіксація порушень ПДР виявила необхідність внесення змін в КУпАП

13:32, 12 ноября 2020
Держава часто витрачає кошти на вже не потрібні формальності.
Відеофіксація порушень ПДР виявила необхідність внесення змін в КУпАП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Витрати на відправлення повідомлень про притягнення особи до адміністративної відповідальності і накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, часто не мають сенсу. Адже, близько 70 відсотків порушників Правил дорожнього руху сплачують накладені на них штрафи протягом кількох перших годин через електронні сервіси.

Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров під час засідання правоохоронного комітету Верховної Ради, на якому обговорювалися плани цифрової трансформації у сфері правоохоронної діяльності.

За словами заступника міністра, незважаючи на добросовісність більшої частини порушників ПДР і оперативно сплачені ними штрафи, через кілька днів до них все одно приходить повідомлення і копія протоколу про адмінпорушення, бо так вимагає закон.

Дійсно, згідно з положеннями статті 279-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), повідомлення і копія постанови про накладення адміністративного стягнення надсилається особі, за якою зареєстровано транспортний засіб, протягом трьох днів з дня її винесення рекомендованим листом з повідомленням на адресу місця реєстрації (проживання) фізичної особи (місцезнаходження юридичної особи).

У МВС порахували, що друк бланку постанови, конверт, марки та вартість поштових послуг обходиться державі у 40-60 гривень за кожне відправлення.

«Держава марно витрачає шалені кошти», - зауважує Сергій Гончаров.

Посадовець звернувся до народних депутатів з проханням прибрати з КУпАП непотрібні формальності. Натомість ІТ-спеціалісти МВС разом із колегами з Мінцифри спрямують свої зусилля, щоб надати громадянину можливість дізнатися про накладені на нього стягнення з якомога більшої кількості джерел. Скажімо, новий мобільний застосунок «Дія» вже має близько шести мільйонів користувачів.

Заступник голови парламентського правоохоронного комітету Максим Павлюк погодився, що у КУпАП неодмінно треба вносити зміни.

«Можна викласти положення зазначеної статті кодексу у новій редакції. Наприклад, визначити, що при сплаті штрафу повідомлення і копія протоколу не надсилаються, і встановити термін, протягом якого чекатимуть на сплату. Або взагалі направляти зазначені документи тільки за зверненням особи. Треба ще подумати», - підсумував народний депутат.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде