Реформа діяльності Служби безпеки України: нова законодавча ініціатива від «Слуги народу»

14:42, 19 ноября 2020
Сергій Іонушас, Олександр Корнієнко, Давид Арахамія зареєстрували законопроект стосовно реформи Служби безпеки України.
Реформа діяльності Служби безпеки України: нова законодавча ініціатива від «Слуги народу»
Джерело фото: 24tv.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У парламенті 17 листопада зареєстровано законопроект 4392 «Про внесення змін до законодавства України про адміністративні правопорушення, кримінального законодавства  та кримінального процесуального законодавства щодо діяльності Служби безпеки України та розвідувальних органів».

Його авторами виступають народні депутати України від фракції «Слуга народу» Сергій Іонушас, Олександр Корнієнко, Давид Арахамія, Мар’яна Безугла та інші.   

Як зазначають автори у пояснювальній записці, у Верховній Раді зареєстровано ряд законопроектів щодо реформування Служби безпеки України, основною метою яких є закріпити нові пріоритети в роботі та зробити СБУ більш ефективною. Запропонована законопроектами реформа надасть спецслужбі дієві механізми для того, аби краще реагувати на нові загрози, які постають у сучасному світі, а також успішно протистояти гібридній війні з боку Російської Федерації.

Проте запровадження нових підходів та пріоритетів функціонування СБУ потребує ряду законодавчих змін, а саме, внесення змін до законодавства про адміністративні правопорушення, до кримінального та кримінального процесуального законодавства щодо визначення статусу і завдань спецслужби, обсягу її повноважень та виключної підслідності їй кримінальних правопорушень.

Крім того, відмічають автори, набув чинності Закон України «Про розвідку», а отже відповідних змін також потребує Кримінальний кодекс щодо введення гарантій захисту співробітників розвідувальних органів.

Що передбачено

Законопроект шляхом визначення підслідності та зміни статусу передбачає, що СБУ відмовиться від невластивих їй функцій, а також відбудеться чітке розмежування її компетенцій з іншими безпековими органами держави.

Також законопроект доповнює Кримінальний кодекс України основними складами кримінальних правопорушень щодо посягання на життя та майно співробітників розвідувальних органів. 

Так, як вказано в пояснювальній записці, законопроектом встановлюються такі концептуальні положення:

  1. У Кодексі України про адміністративні порушення вводиться адміністративна відповідальність за ненадання державним органом, військовим формуванням, органом місцевого самоврядування, державним підприємством, установою, організацією інформації на запит Служби безпеки України, направлений відповідно до закону або надання на такий запит завідомо недостовірної інформації, порушення встановлених законом строків її надання, повідомлення третіх осіб стосовно того, що про них збирається така інформація. Також уповноваженому співробітнику Служби безпеки України надається право складати протоколи про адміністративні порушення за статтею, що вводиться. При цьому співробітники Служби безпеки України позбавляються права складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.
  2. У Кримінальному кодексі України доповнюються положення статті 43 щодо визначення підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності у разі виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття кримінально протиправної діяльності організованої групи чи злочинної організації. Зокрема, до підстав такого звільнення додається виконання особою розвідувального (спеціального) завдання. Також законопроектом уточнено назви статей та склади кримінальних правопорушень за статтями 201, 330 КК України. Також склади статей Кримінального кодексу України доповнені кримінальними правопорушеннями щодо посягання на життя та майно співробітників розвідувальних органів
  3. У Кримінальному процесуальному кодексі України пропонуються такі зміни:

- прокурору та слідчим органів досудового розслідування забороняється доручати проведення слідчих (розшукових) дій оперативним підрозділам органів Служби безпеки України (за винятком надання доручень на проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а також доручень у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими органів Служби безпеки України). Дана норма дозволить виключити з практики випадки доручення (та як наслідок участь) оперативним підрозділам органів Служби безпеки України проводити слідчі (розшукові) дії по кримінальних провадженнях, досудове розслідування яких здійснюють інші органи;

- чітко визначена основна та додаткова підслідність кримінальних правопорушень слідчим Служби безпеки України. При цьому слідчі органів Служби безпеки України повністю позбавляються права розслідувати економічні та корупційні кримінальні правопорушення;

- лише Генеральному прокурору (виконувачу обов’язків Генерального прокурора) та лише у випадку наявності згоди заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, дозволяється доручати здійснення досудового розслідування, віднесеного до виключної підслідності Національного антикорупційного бюро України, слідчим органів Служби безпеки України;

- визначено, що віднесення до підслідності детективів Національного антикорупційного бюро України кримінальних проваджень у кримінальних правопорушеннях, які розслідуються слідчими органів Служби безпеки України, допускається лише за постановою Генерального прокурора (виконувачу обов’язків Генерального прокурора).

Нагадаємо, що раніше Голова Служби безпеки України Іван Баканов дав досить скандальне інтерв’ю «Інтерфаксу», в якому розкритикував законопроект 3196-д про зміни до Закону «Про Службу безпеки України», яким фактично повністю, за словами Баканова, нівелюють завдання СБУ по забезпеченню безпеки України від зовнішніх та внутрішніх загроз. Авторами законопроекту 3196-д виступають, зокрема, представник Президента в Конституційному Суді Україні Федір Веніславський, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та кандидатка в мери, нардеп Ірина Верещук та інші «Слуги народу».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва