Антимонопольні справи у США — Генпрокурори подали позов проти Google

16:05, 28 декабря 2020
Позивачі стверджують, що компанія вводить споживачів в оману заявами про краще майбутнє, у той час як сама лише бетонує свою монополію.
Антимонопольні справи у США — Генпрокурори подали позов проти Google
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Невдовзі після того, як у США FTC подала до суду на Facebook, вимагаючи відчуження частини активів через монополію, під роздачу потрапив і Google. Voice of America  повідомляє, що 17 грудня генеральні прокурори 38 штатів звернулися до суду, стверджуючи, що Google утримувала та утримує монополію у сфері пошуку в Інтернеті шляхом неконкурентних угод та дій.

Так, позивачі стверджують, що понад 90% пошукового трафіку Сполучених Штатів проходить саме через Google. При цьому компанія свідомо використовую своє домінантне становище для того, щоб нейтралізувати потенційних конкурентів та просувати свої продукти. Завдяки такому близькому до монопольного становища пошуковик з легкістю монетизує рекламу у понад 160 мільярдів доларів річного прибутку.

Становище Google на ринку цифрової реклами також турбує правоохоронців у США. 10 штатів (3 з яких також є стороною вищезгаданого позову) 16 грудня подали позов на компанію, звинувачуючи її у монополізації цієї галузі. Генпрокурори просять, щоб їхню справу розглядали присяжні.

У позові «Texas, et al. v Google LLC» йдеться про те, що за останні 20 років компанія перетворилися із маленького стартапу двох друзві на корпорацію, яка «заробляє мільярди доларів на рік, використовуючи персональні дані людей для їх залучення таргетованою цифровою рекламою». Google виріс настільки, що «майже всі онлайн-рекламодавці (великі та малі) залежать від однієї компанії – Google».

У притаманній американському правосуддю манері прокурори зазначають, що Google вводить громадськість у оману своїми публічними заявами про «головатих» співробітників, які намагаються зробити світ кращим. Насправді ж вони намагаються забетонувати своє домінування на ринку цифрової реклами. У цій галузі прокурори стверджують про 4 основні групи правопорушень:

  • Монополізація;
  • Спроба монополізації;
  • Неправомірне нав’язування умов;
  • Неправомірна угода.

За ці та інші порушення законодавства позивачі висувають компанії 2 сторінки вимог. Серед іншого, вони вимагають зобов’язати Google виплатити ряд штрафів за різноманітні порушення. Суми штрафів варіюються від 1 до 50 тисяч доларів за кожен факт порушення, що має вилитися у доволі кругленьку навіть для Google суму.

Варто відзначити, що ці два позови не є «першовідкривачами» у судових суперечках державних органів США проти Google навіть у цьому році. У жовтні цього року Міністерство юстиції разом з генеральними прокурорами 11 штатів звернулися до суду Округу Колумбія, звинувачуючи компанію у порушенні антимонопольного законодавства. У своїй заяві Мін’юст зазначив: «Обмежуючи конкуренцію у пошук[овій сфері], дії Google нанесли шкоду споживачам шляхом зниження якості пошуку (включно із такими вимірами, як приватність, захист даних та використання даних споживачів), зменшення вибору [засобів пошуку] та сповільнення інновацій».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний суд США відмовився визнавати неконституційними вибори у штатах, де переміг Байден.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва