Верховний суд США відмовився визнавати неконституційними вибори у штатах, де переміг Байден

11:10, 14 декабря 2020
Суд зазначив, що у заявника немає законного інтересу у тому, як проводять вибори в інших штатах.
Верховний суд США відмовився визнавати неконституційними вибори у штатах, де переміг Байден
Джерело фото: Reuters
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після попереднього встановлення результатів виборів Президента США у 2020 році, багато виборців Дональда Трампа почали згадувати вибори 20-річної давнини. Тоді, у такому вже далекому 2000 році, кандидату від Республіканської партії – Джорджу Бушу молодшому – вдалося завдяки рішенню Верховного суду США змінити результати виборів на свою користь. Втім, коли у 2000 році все залежало від одного штату із розривом у 0,009% голосів, то цього разу на шляху до зміни переможця їх стоїть аж четверо.

Після перерахунків стало очевидно, що лише через суди республіканець зможе перемогти Джо Байдена. Вже за три дні після дня голосування Трамп заявив, що «Верховний суд США має вирішити» питання виборів. Наприкінці листопада цей намір підтвердив і його особистий адвокат Руді Джуліані, який зазначив, що стратегія виборчого штабу республіканця – «швидко дістатися до Верховного суду».

Втім, safe harbor day – дедлайн для звернень до суду щодо виборчого процесу та його результатів – все наближався, а суттєвих змін у результатах не було. А тому республіканці були вимушені йти у ва-банк – 7 грудня, у переддень дедлайну, Генеральний прокурор Техасу звернувся від імені штату до Верховного суду. У своїй заяві він вимагав визнати неконституційними результати виборів у 4 «хитких» штатах, де переміг Байден. Сам Дональд Трамп подав клопотання із проханням долучитися до Техасу у суді. Правники охрестили цю справу безпрецедентною і поставили під великий сумнів навіть те, що ВС буде її розглядати.

І правники виявилися правими – вже у п’ятницю Верховний суд видав рішення, яким відмовив Техасу у розгляді заяви Генпрокурора. Судді відхили заяву, зазначивши, що викладена вимога визнати вибори неконституційними не відповідає вимогам Конституції: «Техас не продемонстрував [законного] інтересу у тому, в який спосіб інші штати проводять свої вибори. Усі інші клопотання відхилені, як безпідставні». Двоє суддів висловили окрему думку, яка, втім, містила лише технічні зауваження до рішення ВС.

The New York Times зазначає, що таким чином судді показали Дональду Трампу свою принципову позицію: «Це рішення… було сигналом, що суд [із консервативною більшістю] з трьома суддями, яких призначив пан Трамп, відмовляється бути втягненим у надзвичайні потуги Президента та ряду інших визначних членів його партії позбавити перемоги його опонента-демократа».

Імовірніше за все, це рішення ВС ставить крапку на спробах чинного Президента США переобратися на другий строк. Звісно ж, Дональд Трамп не міг не відреагувати на таке рішення у своєму твіттері. Втім, його допис виявився неочікувано небагатослівний: «Верховний суд справді підвів нас. Ані мудрості, ані сміливості!»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду