Трамп хоче долучитися до справи ВС США про визнання виборів у 4 штатах неконституційними

11:50, 10 декабря 2020
Відповідну заяву до ВС подав Генпрокурор Техасу, який закликав суд «виправити кричущу помилку» і скасувати «спаплюжені» результати виборів.
Трамп хоче долучитися до справи ВС США про визнання виборів у 4 штатах неконституційними
Джерело фото: Reuters\Jeenah Moon
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 грудня у Сполучених Штатах Америки настав так званий safe harbor day – виборче законодавство США передбачає, що до цього дня (за 6 днів до голосування виборників) штати мають завершити усі перерахунки, а також це крайній термін для позовів, пов’язаних із оскарженням результатів виборів у окремих штатах. Цьогорічний safe harbor day відзначився одразу двома важливими подіями, і обидві пов’язані із республіканцями та Верховним судом США.

Так, за інформацією The Financial Times, ВС відхилив термінову заяву консервативних виборців, кандидатів та члена Конгресу з Пенсильванії, які вимагали скасувати рішення Верховного суду штату і визнати 2,6 мільйонів голосів виборців неконституційними. Рішення Суду складається лише з одного речення, у якому зазначено, що у розгляді справи відмовлено.

Разом з тим, як час до голосування Колегії виборників спливає, все більше призначених Дональдом Трампом посадовців визнають законність результатів виборів. Раніше це був Директор федерального агентства кібербезпеки та безпеки інфраструктури, якого Трамп звільнив за те, що той поставив під сумнів тези Президента про «вкрадені вибори» і повсюдні шахрайства на дільницях. Тепер інший призначенець Дональда Трампа – Генеральний прокурор США Вільям Барр – заявив, що не бачить жодних доказів шахрайств, які могли б суттєво вплинути на результати виборів.

8 грудня пресслужба Генерального прокурора Техасу повідомила, що Генпрокурор Кен Пакстон направив до Верховного суду від імені штату заяву з вимогою визнати вибори у штатах Пенсильванія, Джорджія, Мічиґан та Вісконсин неконституційними. І Дональд Трамп вже подав до Верховного суду клопотання із проханням дозволити долучитися до Техасу у його заяві.

У повідомленні Генеральної прокуратури йдеться про те, що ці штати недоброчесно скористалися пандемією у якості виправдання для того, щоб проігнорувати законодавство штату та федеральне виборче законодавство, а також неправомірно в останній момент ухвалювали зміни до виборчого процесу. Таким чином вони спаплюжили результати президентських виборів, які у цих штатах треба визнати неконституційними.

«Довіра у чесність нашого виборчого процесу священна і об’єднує наших громадян та штати у цьому Союзі (формально, США – це союз штатів – прим.). Джорджія, Мічиґан, Пенсильванія та Вісконсин зруйнували цю довіру і скомпрометували захищеність та чесність виборів 2020 [року]. Ці штати порушили закони, запроваджені законно обраними парламентами, і таким чином порушили Конституцію. Проігнорувавши як місцеве, так і федеральне законодавство, ці штати скомпрометували голоси [не лише своїх громадян], але й громадян Техасу та всіх інших штатів, які провели вибори у законний спосіб. Їхня неспроможність дотримуватися принципу верховенства права кинула тінь сумнівів на [достовірність] результатів виборів у цілому. Тому ми зараз закликаємо Верховний суд втрутитися і виправити цю кричущу помилку», – обґрунтовує Генеральний прокурор Техасу.

Для «виправлення помилки» Кен Пакстон просить ВС задовольнити, зокрема, наступні вимоги:

  • Визнати, що вибори у цих 4 штатах пройшли із порушенням Конституції;
  • Визнати, що голоси виборників від цих штатів, які призначені на основі нині чинних результатів, не можуть бути враховані під час обрання Президента США.

Для того, щоб не обмежувати виборчі права мешканців штатів-відповідачів, Техас пропонує провести додаткові вибори, які мають пройти відповідно до вимог Конституції. Втім, заявники не просять Суд перенести дати голосування Колегії виборників, а також оголошення результатів їх голосування. Тобто, фактично обмеження виборчого права таки матиме місце у разі задоволення вимог Техасу.

Як повідомляє CNBS, експерти у галузі права, з якими зв’язалося видання, повідомили, що очікувати рішення на користь заявників у цій справі не варто. Вони охрестили цю ситуацію політичними іграми, а також наголосили, що сама справа – оскарження одним штатом результатів виборів у інших – не має прецедентів у американській історії. Втім, потрібно також зважати на те, що у Верховному суді є суттєва консервативна більшість (6 на 3), а також у цю справу вирішив втрутитися сам Дональд Трамп, який призначив 3 суддів ВС. А тому певний відсоток імовірності, що справу розглянуть, таки залишається.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду