Колишніх президентів Кореї та Сальвадору визнали винними у корупційних злочинах

08:40, 19 января 2021
Ексочільників цих країн судили за зловживання владою, корупцію та незаконне збагачення.
Колишніх президентів Кореї та Сальвадору визнали винними у корупційних злочинах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У той момент, коли до остаточного вироку щодо колишнього президента Франції Ніколя Саркозі залишилося близько 2 місяців, ще двоє колишніх «гарантів» отримали свої вироки. Так, у Сальвадорі притягнули до відповідальності за корупційні злочини колишнього президента Антоніо Сака. Його судили за незаконне збагачення – не зміг пояснити походження 6,5 мільйонів доларів доходу, який він отримав під час президентства. Суд зобов’язав Антоніо Сака та його дружину Ану повернути державі 4,4 мільйони.

Відсутність згадки про позбавлення волі не випадкове – на момент ухвалення вироку Сака вже відбував 10 років ув’язнення за пов’язані з корупцією злочини. У вересні 2018 року він визнав себе винним в організації «схем», за допомогою яких вивів на свої рахунки чи рахунки третіх сторін понад 300 мільйонів доларів. З них близько 260 мільйонів йому довелося повернути.

Такому відносно м’якому покаранню позаздрила б колишня президентка Південної Кореї Пак Кин Хє. На останньому році президентства – 10 березня 2017 року – Конституційний суд Кореї одностайно підтримав рішення Національного зібрання про її імпічмент. Вже 6 квітня 2018 року суд визнав її винною у 16 з 18 обвинувачень. От перелік лише деяких злочинів:

  • Схилила компанію Hyundai Motor до співпраці із другом її родини та до реклами його компанії;
  • Змусила Lotte Group – найбільший корейський конгломерат – та Samsung пожертвувати близько 8 млн доларів для неприбуткової організації, пов’язаної з нею;
  • Передала своїй подрузі, яка не була державним службовцем, 47 засекречених документів.

За це та ряд інших злочинів колишню президентку ув’язнили на 24 роки – при тому, що прокурори вимагали 30. І от, наприкінці минулого тижня Верховний суд Кореї підтримав рішення суду другої інстанції про скорочення терміну ув’язнення для Пак Кин Хє. Їй призначили 20 років позбавлення волі: 15 років за корупційні злочини та ще 5 – за зловживання владою. Підтримав ВС так само і рішення щодо розміру штрафу – 17 мільйонів доларів.

Втім, навіть це може не стати крапкою в історії. Як повідомляє Al Jazeera, лідер Демократичної партії Кореї Лі Нак Йон запропонував у якості вияву національної єдності помилувати Хє та ще одного колишнього президента, ув’язненого за корупцію. При цьому, точки зору щодо ув’язнення Хє у суспільстві розділилися майже навпіл. Відповідно до результатів нещодавнього соцопитування 47,7% корейців воліли б, щоб чинний президент країни помилував її, 48% проти такого розвитку події, ще 4,3% не визначилися із цим питанням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у КНР колишнього високопосадовця приговорили до смертної кари за корупційні злочини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді