У КНР колишнього партійного високопосадовця стратять за корупційні злочини

11:50, 12 января 2021
Смертна кара у КНР застосовується при привласненні від 3 мільйонів юаней, Лая Сяоміна визнали винним у привласненні майже 2 мільярдів.
У КНР колишнього партійного високопосадовця стратять за корупційні злочини
Фото: ua.news
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суд у місті Тяньцзінь, що у КНР, приговорив до смерті Екссекретаря Партійного Комітету Комуністичної партії КНР та колишнього очільника фінансової компанії China Huarong Лай Сяоміна повідомляє BBC. Партійному функціонеру та фінансисту висували обвинувачення у корупційних злочинах – отриманні хабарів загальним розміром близько майже 2 мільярдів юаней (280 млн доларів) протягом 10 років.

Компанія China Huarong, яку очолював Сяомін, знаходилася у державній власності і займалася управлінням проблемними боргами найбільших державних банків. Під керівництвом Лая Сяоміна компанії вдалося отримати солідні прибутки та почати вдало займатися інвестиційною діяльністю. Втім, за інформацією ЗМІ КНР, бенефіціаром розвитку China Huarong стала не лише держава, але й сам Сяомін. Так, близько 100 об’єктів, у які інвестувала компанія, опинилися у власності його колишньої дружини та коханок.

CNN Business зазначає, що такий розмір хабарів є безпрецедентним для КНР, яка «славиться» різного року корупційними скандалами – протягом понад 70-літньої історії жодній людині не висували подібних обвинувачень. Суд встановив, що Сяомін отримував хабарі з 2008 до 2018 року, коли його затримали за підозрою у корупції. Протягом цього часу засуджений встиг не лише очолити Парткомітет та China Huarong, але й був обраний до Всекитайських зборів народних представників – органу, який відповідно до Конституції є найвищим органом державної влади КНР. Після висунення обвинувачень посадовця виключили з Компартії та позбавили усіх посад.

У виданні також відзначають, що цей вирок варто розглядати безвідривно від інших резонансних судових процесів щодо інших державних діячів з фінансової галузі. Втім, покарання у них було не таким сильним. Так, протягом останніх років до позбавлення волі були засуджені колишній очільник Комісії з регулювання страхової діяльності Сян Джунбо та колишній заступник голови Комісії регулювання банківської діяльності Янг Джіакай. Посадовців засудили до 11 та 16 років ув’язнення відповідно, а їхні відомства у подальшому об’єднали.

Втім, знайшлися й ті, хто став на захист Сяоміна. Представники правозахисної організації Human Rights Watch не виправдовують засудженого, але наполягають, що застосування смертної кари за фінансові злочини є «обурливим і неприйнятним» актом, який «порушує зобов’язання щодо поваги міжнародних стандартів прав людини, які на себе взяла КНР».

Після півтора роки розслідування та судів в ефірі державного каналу Лай Сяомін зізнався, що має квартиру, де ховав отримані гроші. У «супермаркеті», як він називав цю квартиру, знаходилося близько 29 мільйонів доларів готівкою. Чого посадовець хотів досягнути своїм зізнання – незрозуміло. Сподіватися на визнання невинним було не варто і без цього – аналітики відзначають, що китайські суди визнають обвинуваченого винним у 99 вироках зі 100. Так само не варто було очікувати і пом’якшення вироку – у законодавстві КНР смертна кара передбачена за всі корупційні злочини, шкода яких перебільшує 3 мільйони юаней.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Бразилії невдовзі після програних перевиборів заарештували мера Ріо-де-Жанейро, який за словами поліцейських перетворив міську раду на  «штаб-квартиру хабарників».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду