У Франції можуть посадити експрезидента за корупційні злочини вже у березні 2021 року

17:46, 21 декабря 2020
Слідство вважає, що обвинувачений незаконно залучив і використав на передвиборну кампанію майже 70 млн євро та намагався підкупити суддю.
У Франції можуть посадити експрезидента за корупційні злочини вже у березні 2021 року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ніколя Саркозі став першим у сучасній історії Франції президентом, який опинився на лаві підсудних. France24 повідомляє, що перший вирок у справах Саркозі варто очікувати вже 1 березня 2021 року. Так, йдеться саме про «справи», адже колишньому президенту висунуто цілий ряд обвинувачень. Зокрема, стоїть питання, наскільки законними способами Саркозі переміг на виборах Президента Франції у 2007 року – за версією слідства виборчу кампанію незаконно фінансував лівійський диктатор Муаммар Каддафі.

Першим, хто публічно звинуватив Саркозі у отриманні коштів із Лівії, був син Каддафі, який таким чином відреагував на участь Франції у операції в Лівії. Він стверджував, що тодішній кандидат у президенти отримав 50 мільйонів євро на проведення передвиборчої кампанії. І тут питання не лише до того, наскільки законно були перераховані кошти – також потрібно зважати на те, що у Франції існує законодавче обмеження на кількість витрат на передвиборчу кампанію. І сама «пожертва» Каддафі, якщо вона мала місце, у понад 2 рази перевищує цей ліміт. У рамках розслідування цієї справи Саркозі навіть тримали під вартою понад добу.

Друге обвинувачення також стосується передвиборчих махінацій на Президентських виборах. У 2012 році Ніколя Саркозі вирішив балотуватися вдруге і знову вдатися до подібної схеми. Лівійський диктатор загинув за рік до того, а тому партія «Союз за Народний Рух», яку Саркозі очолював, знайшла нове джерело надходжень. Слідство стверджує, що PR-компанія Bygmalion виставляла партії підробні рахунки на послуги,  а оплата за них насправді йшла на передвиборчу кампанію Саркозі. Розмір прихованих таким чином видатків оцінюють у 18 мільйонів євро. Втім, коли першого разу Ніколя Саркозі переміг, то у 2012 році навіть така «фора» йому не допомогла.

Завершує цей перелік справ вирок, якій очікується у березні, – підкуп судді. Саркозі обвинувачують у тому, що він через свого адвоката намагався підкупити суддю. Саркозі таким чином хотів незаконно отримати інформацію щодо ходу розслідування про незаконне фінансування своєї передвиборчої кампанії у 2007 році. У якості винагороди суддя мав отримати дуже вигідне призначення у Монако. За вчинення такого злочину передбачено покарання до 10 років позбавлення волі та штраф у розмірі 1 мільйон євро. Втім, прокурори просять у суду призначити 65-річному політику 4 роки позбавлення волі, з яких він має відбути лише 2.

На засіданні суду 7 грудня Ніколя Саркозі заявив, що «ніколи не вчиняв щонайменшого корупційного діяння» та що він готовий пройти судовий процес до кінця, аби очистити своє ім’я. Крім того експрезидент, який сам себе представляв у суді, зазначив, що сподівається на справедливий суд після «6 років бруду».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Київський апеляційний суд скасував Януковичу заочний арешт.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду