Аграрний міністр хоче скасувати низку дозвільних процедур

17:10, 1 февраля 2021
Все, що створює корупційні ризики та складнощі для бізнесу, має відійти у минуле, вважає міністр.
Аграрний міністр хоче скасувати низку дозвільних процедур
Джерело фото: Укрінформ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перед стартом з 1 липня 2021 року вільного обігу землі сільськогосподарського призначення в Україні буде скасовано цілий ряд землевпорядних процедур, які постійно створюють складнощі громадянам та бізнесу. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час пресконференції «Дорожня карта земельної реформи. Розвиток економіки».

За його переконанням, важливими етапами впровадження земельної реформи є децентралізація та дерегуляція.

Щодо децентралізації, то, за словами міністра, триває передача земель сільськогосподарського призначення у розпорядження ОТГ. А коли приймуть законопроект 2194, який називають «Земельною конституцією», місцевим громадам, окрім земель сільськогосподарського призначення, будуть також передані лісосмуги, окремі землі оборони та державних підприємств.

«Реалізація реального права органів місцевого самоврядування на розпорядження землею, - це ресурс для місцевих громад, можливість сплавляти плату за землю, планувати довгостроковий розвиток громади, залучати нові інвестиції», - зазначив Роман Лещенко.

У доповнення до цього, з метою дерегуляції буде зменшено кількість документів, які раніше вимагались у громадян та бізнесу, та спрощено доступ до послуг, що значно полегшить ведення підприємницької діяльності.

Вже найближчим часом, повідомив міністр, відбудеться скасування низки дозвільних процедур:

  • Дозволу розроблення проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності;
  • Державної експертизи землевпорядної документації;
  • Попереднього погодження матеріалів місця розташування об’єкта;
  • Законодавчого регулювання вартості робіт із землеустрою.

Крім того, замість необхідності отримання погоджень органів екології та органів охорони культурної спадщини, буде проводитись одноразова перевірка документації із землеустрою. А з метою недопущення помилок буде запроваджено обов’язкове страхування відповідальності виконавців робіт.

«Все, що створює корупційні ризики та складнощі для бізнесу, має відійти у минуле», - наголосив Роман Лещенко.

Він також додав, що серед інших заходів, які планується реалізувати в рамках підготовки до старту обігу землі сільськогосподарського призначення, стануть впровадження механізму реалізації переважного права орендаря на укладення договору оренди на новий строк і викупу земельної ділянки, завершення реформи просторового планування, покращення якості, повноти, доступності та функціональної сумісності кадастрових даних, удосконалення електронних земельних торгів, формування та запуск аграрного реєстру, - тобто, ухвалення парламентом й урядом пакету з чотирьох законопроектів і майже 40 нормативно-правових актів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва