Реформу АРМА знову визнали недосконалою і відправили на доопрацювання

13:10, 3 февраля 2021
Законопроект антикорупційного комітету недобрав три десятки голосів.
Реформу АРМА знову визнали недосконалою і відправили на доопрацювання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада 3 лютого розглядала в першому читанні доопрацьований проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА)» (реєстр. № 3335-1-д). Документ знову визнаний не переконливим, і відправлений на повторне перше читання.

Представляючи своє «дітище», співавтор законопроекту заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко наголосила, що враховані усі зауваження, які висловлювались під час попереднього розгляду законопроекту.

Законопроект, за її словами, стає, по суті, початком реформи системи управління арештованими активами, котра давно вже назріла в Україні.

«Наша мета – виправити помилки в системі управління активами та прибрати дискреційні повноваження АРМА, що призводили до корупції. Вітчизняні та іноземні інвестори мали через це постійні проблеми. Кожна третя скарга від бізнесу стосуються зловживань, які мають місце в АРМА. Наприклад, кейс торговельної мережі «Ашан», у якої рейдери через АРМА захопили 27 га землі, або кейс Братського масло-пресового заводу, де власник не міг півроку отримати свій завод від АРМА через недосконалість законодавства», - зазначила Галина Янченко.

У порівнянні з попередньою редакцією були названі наступні зміни:

  • Повноваження АРМА розширюватись не будуть.
  • У кримінальному провадженні АРМА не матиме окремого процесуального статусу.
  • АРМА не зможе продавати арештоване майно до ухвалення відповідного рішення суду. Винятком будуть тільки товари, що швидко псуються, тобто, продукти харчування, або товари щодо яких власник самостійно надав згоду на їх продаж.
  • Громадяни зможуть самостійно надавати АРМА рішення суду про скасування арешту на їх майно. Це пришвидшить повернення майна.
  • Продаж майна в АРМА відбуватиметься виключно на прозорих відкритих електронних аукціонах у системі «Прозорро.Продажі».

Якою була перша редакція документу, «Судово-юридична газета» вже писала. Зокрема, про введення до Кримінального процесуального кодексу окремої 17 глави, яка присвячена детальному регулюванню управління активами АРМА: як має відбуватися передача активів, хто і як має клопотати про передачу активів, як це клопотання розглядається і таке інше. Також у КПК пропонувалось визначити права та обов’язки уповноважених осіб АРМА та хто відноситься до них.

За нинішню редакцію проголосували лише 195 народних депутатів. Проте, знайшлися 239 голосів, щоб відправити законопроект на повторне перше читання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді