Депутати спробують надати виконкомам міст обласного значення повноваження РАЦСів

14:24, 16 марта 2021
Відповідні пропозиції високо оцінили навіть у ГНЕУ, яке зазвичай критикує більшість законопроектів.
Депутати спробують надати виконкомам міст обласного значення повноваження РАЦСів
Джерело фото: decentralization.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Децентралізація – це величезна реформа, яку не можна просто взяти і зробити в один момент, ухваливши один закон. У такого обширного процесу час від часу будуть виявлятися проблеми, які необхідно буде вирішувати для того, щоб все нормально працювало. Одну із таких проблем має вирішити законопроект №4382, який 16 березня буде розглядати парламент.

У пояснювальній записці автори пишуть, що проблема, яку має розв’язати їхній проект, «полягає у тому, що внаслідок децентралізаційної реформи мільйонам громадян України наразі суттєво ускладнено доступ до державної реєстрації народження, шлюбу, смерті». Безпосередньо  йдеться про те, що відповідно до Закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» відповідними повноваженнями наділені виконавчі органи лише сільських, селищних і міських рад та управління юстиції у цих населених пунктах. При цьому поза бортом залишаються міста обласного значення.

«Відповідно міста обласного значення, в тому числі об’єднані та укрупнені територіальні громади, що утворені на базі таких міст як шляхом добровільного приєднання, так і на підставі рішень Кабінету Міністрів України про затвердження територій територіальних громад, не мають повноважень у сфері ДРАЦС. Така ситуація особливо негативно вплинула саме на мешканців колишніх сільських, селищних і міських (міст районного значення) рад, які мали у своїх громадах власних посадових осіб (чи виконавчі органи), що здійснювали повноваження ДРАЦС. З моменту входження у нову укрупнену територіальну громаду на базі міста обласного значення такі повноваження втрачаються», – пишуть автори.

Також на їхню думку не є панацеєю і вирішення питань державної реєстрації через ЦНАПи. По-перше, через те, що для вирішення цього питання ЦНАП необхідно відвідувати двічі, що може буде особливо проблематичним в умовах пандемії. По-друге, автори вважають, що на сьогоднішній день ця система загалом не відрізняється ефективністю. Отже, для того, щоб вирішити цю проблему, депутати пропонують виключити відповідні винятки із Закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» і таким чином наділити відповідні органи у містах обласного значення повноваженнями у галузі реєстрації актів цивільного стану.

Навіть зазвичай критичне Головне науково-експертне управління парламенту позитивно оцінило пропоновані новели. У висновку зазначено, що ГНЕУ «не вбачає правових перешкод у розширенні кола органів, уповноважених здійснювати державну реєстрацію актів цивільного стану, і вважає, що такий законодавчий крок сприятиме покращенню доступу громадян до державної реєстрації актів цивільного стану». Крім того, експерти наголошують, що саме поняття «міста обласного значення» є застарілим і таким, що не узгоджується із положеннями Конституції.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про ключові положення законопроекту щодо продажу землі на електронних аукціонах, який парламент також буде розглядати 16 березня.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду