Україна залишається на зимовому часі: Рада розгляне законопроект Стефанчука на позачерговому засіданні

11:40, 19 марта 2021
Україна не буде переходити на літній час, — депутат.
Україна залишається на зимовому часі: Рада розгляне законопроект Стефанчука на позачерговому засіданні
Джерело фото: pmg.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Україна залишається на зимовому часі. Таке рішення було ухвалено Комітетом із врахуванням європейського напряму розвитку і синхронізації України із часом європейських країн.

Про це повідомив у соцмережах народний депутат Олексій Мовчан.

Законопроект «Про обчислення часу в Україні» (реєстр. №4201), автором якого є Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Верховна Рада розгляне в другому читанні на позачерговій сесії. Про це повідомляє нардеп Павло Фролов.

Згідно з текстом законопроекту, на території України для обчислення календарної дати використовується григоріанський календар, обчислення часу здійснюється відповідно до київського часу, що є єдиним для всієї території України.

Початковою точкою для обчислення календарної дати є 00 годин 00 хвилин 00 секунд 1 січня 1 року.

Сезонний перехід часу на території України не здійснюється.

Час календарного дня обчислюється годинами, хвилинами та секундами.

За початкову точку календарного дня (доби) приймається момент часу, що відповідає 00 годинам 00 хвилинам 00 секундам.

Закінченням календарного дня (доби) вважається момент часу, що відповідає 24 годинам 00 хвилинам 00 секундам.

Обчислення годин, хвилин і секунд протягом календарного року не змінюється, крім можливої корекції секунд, пов’язаної із зміною параметрів обертання Землі навколо власної осі. Заходи, пов’язані із зазначеною корекцією, здійснює Служба єдиного часу і еталонних частот.

Обчислення часу при визначенні розпорядку роботи

Розпорядок роботи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, підприємств, установ і організацій усіх форм власності визначається та встановлюється за київським часом.

Київський час — час годинної зони, в якій розташована столиця України — місто Київ, що відповідає другому годинному поясу в національній шкалі координованого часу України UTC (UA) +2.

Київський час установлюється та застосовується як єдиний час, за яким здійснюються звітно-облікові процеси для єдиної транспортної системи України та сфери телекомунікацій.

Обчислення суднового часу в морі проводиться за міжнародною системою годинних поясів. Під час перебування суден на рейдах (у портах) іноземних держав використовується час, який установлено на відповідних рейдах (у портах).

Головне юридичне управління зауважує, що законопроект не містить положень про внесення змін до законів України, предмети правового регулювання яких передбачали б існування особливостей «поширення інформації про точний час і календарну дату в період воєнного чи надзвичайного стану в Україні, загальної або часткової мобілізації, оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації» та їхній зміст.

Крім того, положення частини другої статті 8 законопроекту щодо приведення Кабінетом Міністрів України своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом протягом двох місяців з дня його опублікування унеможливить ефективне впровадження Закону з дня набрання ним чинності, оскільки оновлення Кабінетом Міністрів України своїх підзаконних нормативно-правових актів здійснюватиметься вже після набрання законом чинності.

Раніше правоохоронний комітет підтримав зміни до законодавства про добір та підготовку прокурорів.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України