До якого суду звертатися, якщо ви у шлюбі з трьома особами: КАС ВС встановив юрисдикцію

08:40, 22 марта 2021
Верховний Суд вирішив, що спірні правовідносини фактично пов'язані з сімейними правами.
До якого суду звертатися, якщо ви у шлюбі з трьома особами: КАС ВС встановив юрисдикцію
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 320/4559/19 встановив юрисдикцію спорів до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

У серпні 2019 року позивач звернулася до суду з позовом, в якому просила:

- визнати неправомірними дії Києво-Святошинського районного відділу актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області щодо відмови в задоволенні заяви про анулювання актового запису цивільного стану № 1175 від 25 червня 2019 року;

- зобов'язати Києво-Святошинський районний відділ актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області анулювати актовий запис про шлюб № 592, зареєстрований 19 липня 2008 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Ленінського районного управління юстиції у м. Севастополі;

- зобов'язати Києво-Святошинський районний відділ актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області анулювати актовий запис про шлюб № 350, зареєстрований 10 листопада 2015 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Костянтинівні реєстраційної служби Костянтинівського міського управління юстиції у Донецькій області.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2019 року, залишеною без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 листопада 2019 року, відмовлено у відкритті провадження в адміністративній справі №320/4559/19 та роз'яснено заявнику, що розгляд цієї справи належить до юрисдикції місцевого загального суду за правилами підсудності, визначеними Цивільним процесуальним кодексом України.

Судові рішення судів попередніх інстанцій мотивовані тим, що ОСОБА_2 перебуває у шлюбі з трьома особами, а саме: ОСОБА_1, ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

Здійснення реєстрації (скасування реєстраційної дії) щодо окремих із зазначених шлюбів зачіпає права та законні інтереси не тільки ОСОБА_1, але й вказаних осіб (ОСОБА_3 та ОСОБА_4), які мають зареєстрований шлюб з ОСОБА_2. Тому заявлені позовні вимоги у цій справі по суті стосуються спору про право. Суди дійшли висновку, що спірні правовідносини фактично пов'язані з сімейними правами, які пов'язані зі шлюбними відносинами, що виникли між ОСОБА_2 та іншими особами, цей спір не є публічно-правовим і має вирішуватися судами за правилами Цивільного процесуального кодексу України.

Не погоджуючись з ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2019 року та постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 листопада 2019 року, посилаючись на порушення судами норм процесуального права, представник сторони у справі, подав касаційну скаргу, в якій просить скасувати зазначені судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Касаційна скарга обґрунтована тим, що чинним законодавством України передбачається процедура анулювання нікчемних шлюбів самим органом державної реєстрації актів цивільного стану без судового рішення за відповідною заявою заінтересованої особи. Також касатор звертає увагу на те, що предметом спору є оскарження позивачкою незаконних дій відповідача щодо відмови останнього анулювати зазначені в заяві шлюби. Крім того, дана судова справа не потребує встановлення обставин недійсності зазначених шлюбів, оскільки наведене вже проаналізовано та зазначено в рішенні Києво-Святошинського районного суду Київської області від 12 липня 2018 року у справі № 369/717/18, які на думку представника позивачки, мають преюдиціальне значення у цій справі; шлюби є недійсними в силу вимог статті 39 Сімейного кодексу України та не потребують доведення в судовому порядку.

Розглядаючи касаційну скаргу, Верховний Суд дійшов наступних висновків.

Правильними є висновки судів попередніх інстанцій про те, що у цій справі спірні правовідносини пов'язані з бажанням ОСОБА_1 захистити своє право на сімейне життя і підтвердити дійсність свого шлюбу з ОСОБА_2 шляхом анулювання актових записів про його одруження з іншими особами.

ОСОБА_2 перебуває у шлюбі з трьома особами. Здійснення реєстрації (скасування реєстраційної дії) щодо окремих із зазначених шлюбів зачіпає права та законні інтереси не тільки позивачки, але й вказаних осіб, які мають зареєстрований шлюб з ОСОБА_2.

Позов, предметом якого є реєстраційні дії, здійснені на основі юридичних фактів, стосовно яких існує спір про право у сфері шлюбних, сімейних правовідносин, в межах якого можуть бути розв'язані питання, пов'язані з реєстрацією та внесенням змін до актів цивільного стану, не може бути розглянуто за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Таким чином, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли правильного висновку про те, що спірні правовідносини фактично пов'язані з сімейними правами, що пов'язані зі шлюбними відносинами, які виникли між ОСОБА_2 та іншими особами, цей спір не є публічно-правовим і має вирішуватися судами за правилами Цивільного процесуального кодексу України.

Раніше КЦС обґрунтував різницю між забороною на відчуження майна та його арештом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді