Під яку відсоткову ставку можна взяти іпотеку в Європі

08:00, 29 марта 2021
Програма іпотечного кредитування під 7% може дозволити зекономити купу грошей, але чи це справді вигідна пропозиція?
Під яку відсоткову ставку можна взяти іпотеку в Європі
Джерело фото: shutterstock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика кількість українців проживає у винайманому житлі і шукає способів придбати власне. Одним зі способів допомогти людям отримати власне житло мала стати програма «Доступна іпотека 7%». Але ця програма не користується особливою популярністю (принаймні поки що) – за майже місяць за цією програмою видали лише 20 кредитів. Скоріше за все, проблема полягає у тому, що кредитування навіть під 7% на рік доступне далеко не всім. І тут постає питання: 7% річних – це багато чи мало? Погляньмо, скільки платять за іпотеку громадяни інших європейських країн.

За інформацією організації Statista, щонайменше 15 країн Європи на звичайних умовах платять за іпотеку менше, аніж українці на пільгових. Так, лідирує у переліку найнижчих відсоткових ставок Фінляндія, де споживачам пропонують іпотеку на удесятеро вигідніших умовах – лише 0,72% річних. Далі йде Данія (0,76%) та Португалія (0,82%). Окремо варто відзначити, що протягом 2020 року у більшості з наведених країн відсоткова ставка за іпотекою зменшилася.

Окремо варто відзначити, що відсоткова ставка Фінляндії загалом майже вдвічі нижча за середній показник країн Єврозони, що складає 1,35% річних. Серед цих країн одні з найгірших умов кредитування пропонують у Литві на іпотеку терміном від 5 до 10 років – 8,3%. Тобто, у такому випадку українська «Доступна іпотека 7%» все ж вигідніша. Хоча, варто відзначити, що при цьому іпотека на понад 10 років у Литві все ж значно вигідніша, ніж в Україні, із річною ставкою близько 2,2%.

Разом із тим, якщо подивитися на картинку більш широко – поза країни ЄС та Європи – то можна побачити, що 7% є далеко не найгіршою пропозицією на ринку кредитування. Так, станом на 2019 рік щонайменше у 72 країнах (дослідження включає не всі країни світу) усереднена відсоткова ставка за кредитами для фізичних осіб становила більше 7%. А в Аргентині вона була майже у 10 разів більша – 67,25% річних. Тож, може 7% – це і не найменша відсоткова ставка, але й точно не найбільша. Особливо – якщо зважати, що без цієї програми в Україні іпотеку дають під 16% чи навіть більшу ставку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як студенти Сполучених Штатів заборгували державі $1,6 трлн за студентськими позиками і не можуть нічого з цим зробити.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду