Що не так із судами в Україні – погляд з Державного департаменту США

17:40, 2 апреля 2021
У щорічному звіті для Конгресу зовнішньополітичне відомство виділило ряд проблем у судовій системі Україні.
Що не так із судами в Україні – погляд з Державного департаменту США
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Щороку Державний департамент США розробляє та подає до Конгресу звіт про ситуацію з правами людини в усіх країнах, що отримують допомогу від США, та усіх країнах-членкинях ООН. Про Україну, яка, очевидно, також потрапила до цього звіту, у контексті прав людини відгукуються не найкращими чином. Адже у Держдепі виявили велику кількість проблем у цій галузі – зокрема, щодо судової гілки влади. У вступі до звіту за 2020 рік укладачі одразу зазначають, що Україна має «серйозні проблеми із незалежністю судової системи», що відноситься до значних проблем із правами людини. Погляньмо детальніше, що саме у діяльності українських судів не вдовольнило наших партнерів.

Проблеми системного характеру

Відповідний розділ розпочинається такими словами: «У той час, як Конституція передбачає існування незалежної судової системи, суди були неефективними та залишалися дуже вразливими до політичного тиску і корупції. Довіра до судової системи залишається низькою».

У Держдепі стверджують, що реформа судової системи та прокуратури не дала очікуваних результатів, і корупція у цій галузі залишається системним явищем. Частими залишаються і випадки політичного тиску на суддів для винесення потрібних посадовцям рішень, попри обставини справ. Іншою проблемою є порушення права на справедливий суд у контексті невиправдано довгого судового провадження, що пов’язане, у тому числі, із недостатнім фінансуванням судів та недостатньою кількістю суддів.

Також звіт звертає увагу на випадки залякування та нападів на суддів, адвокатів і сторони провадження.

Політичні в’язні

У цьому розділі Державний департамент виділяє журналіста Василя Муравицького, якому висунули обвинувачення у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність, розпалюванні ворожнечі та підтримці терористичних організацій. За цими обвинуваченнями його можуть позбавити волі на строк до 15 років.

Окрему увагу звіт приділяє питанню політичних в’язнів на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Так, зазначено, що кількість політв’язнів там сягає 235 бранців. Проте про ситуацію з цим питанням в окупованому Криму, чомусь, укладачі не згадують.

Питання цивільного судочинства

Тут проблема описана доволі коротко: «Конституція та закон передбачають право вимагати відшкодування за будь-яке рішення, дії чи бездіяльність державних чи місцевих органів, які порушують права людини громадян. Неефективна та корумпована судова система обмежувала право на відшкодування».

Держдепартамент не пропонує жодних висновків чи рекомендацій на основі цієї інформації – лише констатує її. Втім, одного твердження про «серйозні проблеми із незалежністю судової системи» на початку достатньо, щоб відчути натяки на потребу проведення реформи судової системи в Україні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як український пенсіонер 10 років чекав рішення ЄСПЛ у справі щодо доплати до пенсії у 100 грн і переміг.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області