Уряд дозволить українцям реєструвати ФОП самостійно без державного реєстратора

11:40, 28 апреля 2021
Мін’юст виніс на погодження Уряду пілотний проект, який дозволяє реєстрацію ФОПів в автоматичному режимі.
Уряд дозволить українцям  реєструвати ФОП самостійно без державного реєстратора
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції винесло на затвердження Кабінету Міністрів України проект Постанови про реалізацію  експериментального проекту щодо державної реєстрації фізичної особи підприємцем в автоматичному режимі.

Постановою затверджується Порядок реалізації експериментального проекту щодо державної реєстрації фізичної особи підприємцем в автоматичному режимі.

Раніше про наміри Міністерства запровадити такий проект повідомляла «Судово-юридична газета».

У цьому матеріалі йшлося про те, що Комітет Верховної Ради України з питань правової політики на засіданні 1 квітня 2021 року рекомендував ухвалити в першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству (реєстр. № 3774 від 2 липня 2020 року).

Одним із найцікавіших положень законопроекту є запровадження можливості проведення окремих реєстраційних дій щодо фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб без втручання людини, тобто без участі державного реєстратора

Напевно в Мін’юсті вирішили не чекати, коли Рада ухвалить закон, а запровадити цей проект самостійно через рішення Уряду.

Запропонований Порядок визначає процедуру державної реєстрації фізичної особи підприємцем, обміну інформацією між Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань і Єдиним державним вебпорталом електронних послуг «Дія», які застосовуються з метою державної реєстрації фізичної особи підприємцем в автоматичному режимі без участі державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, щодо фізичних осіб, які подали заяву про державну реєстрацію їх підприємцями в автоматичному режимі (далі — заявники).

У Міністерстві запевняють, що такий механізм спрямований на зменшення адміністративного навантаження, що, у свою чергу, надає ряд позитивних переваг, а саме: 

- зменшення часу на отримання такої послуги, оскільки не буде потреби зайвий раз звертатись до державних органів; 

- усунення суб'єктивного фактору під час державної реєстрації і, як наслідок, зменшення кількості необґрунтованих відмов у державній реєстрації; 

- забезпечення скорочення тривалості реєстраційної процедури; 

- усунення корупційних складових, які можуть виникати при зверненні до державних органів для надання такої послуги у звичайному режимі. 

Там також впевнені, що використання запропонованого шляху отримання вказаної адміністративної послуги значно зменшить черги та кількість осіб, які фізично відвідують суб'єктів надання адміністративних послуг. 

 Як буде відбуватися державна реєстрація

Державна реєстрація заявника підприємцем проводиться виключно за бажанням заявника без участі державного реєстратора з відображенням в Єдиному державному реєстрі відомостей, зазначених заявником у відповідній заяві.

Державна реєстрація проводиться щодо особи, яка пройшла автентифікацію з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Заявником може бути громадянин України, який досяг вісімнадцятирічного віку, має повну цивільну правоздатність та дієздатність, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків, який не є фізичною особою — підприємцем відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру та має намір провадити підприємницьку діяльність.

Заява формується заявником на Порталі «Дія» після проходження ним автентифікації.

Формування заяви припиняється за допомогою програмних засобів Порталу Дія, якщо зазначені у заяві відомості:

  • надані не в повному обсязі;
  • не відповідають вимогам арифметичного та формато-логічного контролю.

Після формування заяви та накладення кваліфікованого електронного підпису заявника заява блокується для редагування та передається до Єдиного державного реєстру для державної реєстрації фізичної особи підприємцем.

На відомості, що передаються до Єдиного державного реєстру, накладається кваліфікована електронна печатка технічного адміністратора Порталу «Дія».

Програмне забезпечення Єдиного державного реєстру здійснює державну реєстрацію фізичної особи підприємцем в автоматичному режимі без участі державного реєстратора шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру.

Програмне забезпечення Єдиного державного реєстру здійснює генерування в автоматичному режимі коду доступу до результатів надання адміністративної послуги з державної реєстрації фізичної особи підприємцем з подальшим його надісланням до Порталу «Дія» для забезпечення доступу заявника до результатів розгляду заяви.

За результатом проведеної державної реєстрації та після отримання в порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами Держстату і ДПС відповідних відомостей програмними засобами Єдиного державного реєстру в автоматичному режимі формується виписка з нього.

Реєстраційна справа в електронній формі зберігається в Єдиному державному реєстрі.

Суб'єктом зберігання реєстраційної справи у паперовій формі є суб'єкт державної реєстрації за місцезнаходженням фізичної особи — підприємця.

Реєстраційна справа у паперовій формі формується після проведення подальших реєстраційних дій на підставі документів, поданих у паперовій формі.

Раніше повідомлялося, що старости в громадах отримали повноваження надавати адміністративні послуги.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області