Податковий комітет визначив двох представників у конкурсну комісію з призначення директора Бюро економічної безпеки

16:50, 28 апреля 2021
У комісію з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Бюро економічної безпеки України хотіли потрапити два десятки кандидатів.
Податковий комітет визначив двох представників у конкурсну комісію з призначення директора Бюро економічної безпеки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики провів спеціальне відкрите засідання, на якому розглядалося єдине питання: Про відбір представників Верховної Ради до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Бюро економічної безпеки України за поданням Комітету. Раніше на сайті Комітету було розміщено повідомлення про проведення конкурсу про відбір представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Бюро економічної безпеки України.

Для участі у відборі громадське об’єднання, професійна спілка, їх об’єднання, асоціація, організація роботодавців, їх об’єднання, недержавний засіб масової інформації повинні були надати до Комітету документи до 23.04.2021.

Комітет повинен був обрати двох представників у конкурсну комісію. Ще одного представника повинен обрати Комітет з питань правоохоронної діяльності, але останній ще не визначився з кандидатурами. Граничний строк подання документів до правоохоронного комітету – 30.04.2021. Документи у Податковий комітет подали 22 особи, в тому числі діючі народні депутати, зокрема Юлія Діденко та Андрій Холодов. Проте і Діденко, і Холодов відкликали свої кандидатури. Врешті-решт представників до комісії довелося обирати з 19 осіб. На початку засідання виявилося, що кандидат Людмила Рубаненко доповідає російською мовою (хоча і запевнила депутатів, що володіє в достатньому обсязі державною мовою), а кандидат Людмила Герасименко звинуватила депутатів у непрозорості та закритості. У першому випадку члени комітету обурилися, оскільки володіння державною мовою – це вимога закону. Проте це кандидата не зупинило і російська мова звучала надалі. У другому випадку довелося прочитати кандидату мораль. У подальшому при проведенні рейтингового голосування депутати здебільшого утримувалися від голосування. Переможцем перегонів стали адвокат Шевченко Галина Юріївна та аудитор Рубаненко Людмила Василівна. Саме цих двох кандидатів пропонував Голова Комітету і саме них Комітет рекомендував Раді затвердити членами конкурсної комісії (за згодою). Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект № 3087-д «Про Бюро економічної безпеки України».

Ухвалений закон остаточно ліквідовує податкову міліцію та позбавляє СБУ функцій у сфері економіки. Ним створюється Бюро економічної безпеки, яке буде боротися зі злочинами у сфері економіки, у тому числі проводити оперативну роботу, яку раніше проводила СБУ.

Згідно із законом, Бюро економічної безпеки є центральним органом виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, які посягають на функціонування економіки держави. Його діяльність спрямовує та координує Кабінет Міністрів.

До повноважень Бюро економічної безпеки входять:

– виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;

– оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їхньої мінімізації та усунення;

– надання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;

– забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;

– збирання та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їхньому виникненню в майбутньому;

– планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності;

– виявлення та розслідування правопорушень, пов'язаних з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;

– складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності ухвалення ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки.

Проте, законопроектом № 3087-д не визначаються процесуальні норми, на підставі яких Бюро повинно працювати.

Справа у тому, що нардепи виділили із законопроекту № 3087-д цілий блок питань, які стосуються кримінальної та адміністративної юстиції в окремий законопроект та відправили його для опрацювання в Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Саме тому був підтриманий у першому читанні законопроект № 3959-1 Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України.

Раніше в Раді розповіли, навіщо Україні Бюро економічної безпеки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси