Третьякова проти ейджизму: після держслужбовців вікові обмеження для роботи знімуть і дипломатам

14:45, 14 мая 2021
Дипломати та посадовці органів місцевого самоврядування отримають право працювати після 65 років.
Третьякова проти ейджизму: після держслужбовців вікові обмеження для роботи знімуть і дипломатам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова зареєструвала законопроект № 5422 від 23.04.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення граничного віку перебування на дипломатичній службі та службі в органах місцевого самоврядування».

Законопроектом передбачається внесення змін до статті 30 Закону України «Про дипломатичну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на дипломатичній службі, а саме можливості дипломатичного службовця, у зв’язку з потребами служби, за рішенням суб’єкта призначення бути залишеним на дипломатичній службі після досягнення 65-річного віку за його згодою.

У зв’язку з потребами служби дипломатичний службовець за рішенням суб’єкта призначення може бути залишений на дипломатичній службі після досягнення 65-річного віку за його згодою. Рішення про продовження строку перебування на дипломатичній службі приймається суб’єктом призначення щороку, але не більш як до досягнення дипломатичним службовцем 70-річного віку.

Призначення особи, яка досягла 65-річного віку, на посаду дипломатичної служби – на один рік з правом повторного призначення проводиться без обов’язкового проведення конкурсу щорічно.

Схожі зміни передбачає внести до статті 18 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Згідно з ними граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування становить 65 років, якщо інше не передбачено законом.

Ці обмеження не поширюються на посадових осіб місцевого самоврядування, які обираються на відповідні посади.

У зв’язку з потребами органів місцевого самоврядування посадова особа за рішенням відповідного голови може бути залишена на службі в органах місцевого самоврядування після досягнення 65-річного віку за його згодою. Рішення про продовження строку перебування на службі в органах місцевого самоврядування приймається відповідним головою щороку, але не більш як до досягнення службовцем 70-річного віку.

Призначення особи, яка досягла 65-річного віку, на посаду в органах місцевого самоврядування – на один рік з правом повторного призначення проводиться без обов’язкового проведення конкурсу щорічно.

Це не перший випадок, коли нардепи виборюють скасування вікових обмеження для вступу на державну службу. Так, у грудні 2020 року за закон про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі віддали голоси 300 депутатів.

Саме під час обговорення законопроекту № 4096 Галина Третьякова заявляла, що стратегія розвитку державної служби містить норми про оновлення державної служби. Оновлення державної служби не тотожне її омолодженню. Тобто, пояснювала вона, оновлення державної служби може відбуватися людьми, які сягнули 60-65 років, якщо вони мають ті якості, той бекграунд, ті знання, які потрібні для державної служби. На думку Третьякової, це буде виключати явище, яке в Європі називається «ейджизмом» (дискримінація окремих людей або груп людей за віковою ознакою).

Тоді нардеп ділилася спогадами про те, що взагалі планувала зняти обмеження в 70 років, проте автори законопроекту все ж таки вирішили запровадити річний контракт. У приклад вона привела Закон «Про середню освіту», згідно з яким з вчителями після 65 років можуть укладатися річні контракти, і, відповідно, через рік можна подивитися, чи здорова така людина. Це пов’язано з тим, що у старості виникають такі хвороби як деменція, хвороба Паркінсона та Альцгеймера. Такі хвороби виникають у 12-15 відсотків тих людей, які досягли віку в 65 років.

Також Третьякова нагадувала, що Джо Байдену виповнилося 78 років і по закінченню його каденції йому буде 82.

Раніше в Раді зареєстрували законопроект, який збільшить ліміти доходів для ФОПів та дозволить підприємцям наймати більше працівників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва