Що отримають арбітражні керуючі за новим законопроектом Дениса Малюськи вирішиться на засіданні Уряду

12:32, 19 мая 2021
Уряд розгляне пропозиції Мін’юсту про боротьбу з фіктивним банкрутством та незаконними діями у разі банкрутства.
Що отримають арбітражні керуючі за новим законопроектом Дениса Малюськи вирішиться на засіданні Уряду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мін’юст передав на розгляд Кабміну законопроект, який вносить зміни в процедуру банкрутства.
На думку міністерства між чинними положеннями деяких законодавчих актів України та положеннями Кодексу України з процедур банкрутства існують розбіжності, які необхідно усунути.

Законопроектом пропонується:

  • Повернути в законодавство відповідальність за приховування стійкої фінансової неплатоспроможності та незаконні дії у разі банкрутства.
  • Фіктивним банкрутством буде визнаватися завідомо неправдива заява громадянина — засновника (учасника) або службової особи суб'єкта господарської діяльності, а так само фізичної особи-підприємця до суду про нездатність виконати зобов’язання перед кредиторами та державою. Суд у такому випадку буде закривати провадження у справі про банкрутство, а не відмовляти у задоволенні заяви, як сьогодні.
  • Приховуванням стійкої фінансової неплатоспроможності будуть визнавати умисне приховування громадянином — засновником (учасником) або службовою особою суб'єкта господарської діяльності своєї стійкої фінансової неспроможності шляхом подання недостовірних відомостей, або неподання в установлений строк до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство у випадках, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства, якщо це завдало великої матеріальної шкоди кредиторові. 
  • Незаконними діями у разі банкрутства буде вважатися умисне приховування майна, відомостей про майно, передача майна в інше володіння або його відчуження чи знищення, а також фальсифікація, приховування або знищення документів, які відображають господарську чи фінансову діяльність, у тому числі планів санації чи мирових угод, якщо такі дії вчинені громадянином-засновником (учасником) або посадовою особою суб'єкта господарської діяльності, розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором у період провадження у справі про банкрутство і завдали великої матеріальної шкоди.
  • Приховування стійкої фінансової неплатоспроможності, фіктивне банкрутство та незаконні дії у разі банкрутства, що завдали великої матеріальної шкоди кредиторам або державі, потягнуть на адміністративну відповідальність. 
  • А от за умисне доведення до банкрутства, що завдало великої матеріальної шкоди кредиторам або державі, зможуть вже засудити за нормами КК.
  • У межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження будуть розглядатися заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник.
  • Арбітражним керуючим нададуть право отримувати інформацію з Єдиного державного реєстру транспортних засобів, державного реєстру прав та ЄДРЮОФОПГФ.

Раніше Денис Малюська зажадав, щоб ВАКС розглядав окремі категорії справ про адміністративні правопорушення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області