Встановлять радіомітки: МВС та Мінцифра придумали, як здійснювати облік зброї

18:00, 18 июня 2021
Безпаперовий автоматичний облік зброї буде здійснюватися за допомогою прихованого розміщення радіоміток.
Встановлять радіомітки: МВС та Мінцифра придумали, як здійснювати облік зброї
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство внутрішніх справ України повідомили про пілотний проект із запровадження системи автоматичного обліку зброї на базі одного стрілецьких тирів.

За їх повідомленнями, реалізація проекту дозволила прискорити процедуру видачі та повернення зброї, а також посилити контроль за обліком зброї.

Що саме передбачав проект

У межах пілоту було організоване робоче місце зброяра зі зчитувачем міток і сканером відбитків пальців, розроблена базова версія софту, а до зброї встановлені спеціальні мітки.

Як коментують в обох міністерствах проект

Радник Віце-прем'єр-міністра — Міністра цифрової трансформації Дмитро Шемет пояснив:

«Разом з командою Ібіс ми розробили рішення з прихованого розміщення радіоміток в різноманітних видах зброї — пістолетах, карабінах, рушницях, та перевірили їх витривалість в умовах регулярних стрільб. У комплексі зі сканерами відбитків пальців, зчитувачами міток та спеціальним програмним забезпеченням рішення дозволяє вести повністю безпаперовий автоматичний облік обігу вогнепальної зброї та здійснювати оперативний моніторинг її місцезнаходження.

Таке рішення ми будемо пропонувати МВС та Міноборони для впровадження у власних збройових кімнатах. Подібна практика вже давно існує в багатьох країнах світу, зокрема в США, Великобританії, Німеччині.

Наступним кроком наше рішення може бути адаптоване для контролю за обігом інших категорій, де цього контролю вимагає чинне законодавство — це медичні та наркотичні препарати, підакцизні товари».

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан сказала:

«У Мінцифри працює технічна робоча група, що займається пошуком, розробкою, створенням продуктів, що вирішують конкретну проблему чи оптимізують процеси. Ми запустили пілотний проект у сфері реєстрації та обліку зброї. І це ще один приклад цифрових трансформацій, що проникають в усі сфери людського життя».

Заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров повідомив :

«Ми зробили перший крок до того, щоб облік зброї вівся онлайн, а не на папірцях. Ми будемо масштабувати цей проект на всю країну, щоб автоматизувати зброярські кімнати в нашому відомстві, а також зробити контроль обліку зброї більш прозорим і безпечним».

Раніше розповідалося, що Національна поліція створює два нових підрозділи та перевіряє всіх власників зброї.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки