Як у Київтеплоенерго нарахували тисячні борги киянці «заднім числом»

14:26, 20 июля 2021
Київтеплоенерго нараховує борги за вже сплаченими рахунками за опалення.
Як у Київтеплоенерго нарахували тисячні борги киянці «заднім числом»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До «Судово-юридичної газети» звернулася читачка з проблемою, пов’язаною із тим, що КП «Київтеплоенерго» зробило перерахунок вартості опалення у бік її збільшення, знайшовши борги за вже сплачені платіжки.

Жінка-пенсіонер, інвалід ІІ групи повідомила, що Київтеплоенерго у листопаді 2020 року зробили перерахунок за тепло у її квартирі площею 71,9 метри квадратних у  період опалювального сезону 2019/2020 років, дорахувавши борг у сумі 4843 грн.

Позичивши кошти, жінка заплатила за перерахований борг. Однак написала листа до Київтеплоенерго, у якому зазначила, що незгодна з перерахунком, бо дисципліновано платила за теплопостачання увесь час.

У Київтеплоенерго їй відповіли, що «у зв’язку із отриманням уточнених даних було проведено перерозподіл обсягу теплової енергії, використаної на потреби централізованого опалення, та здійснено донарахування за послугу з централізованого опалення: у вересні 2020 р. на суму 3613,43 грн та у жовтні 2020 р. на суму 1229,77 грн, що було відображено у платіжних документах».

У КП пояснили, що це сталося  через незалежні від них причини, а саме: «надання нових даних (встановлення нових засобів обліку теплової енергії в деяких квартирах, несвоєчасне (невірне) надання споживачами показань квартирних засобів обліку теплової енергії), упродовж усього періоду нарахувань за послугу з централізованого опалення постійно здійснюються перерахунки з урахуванням нових даних щодо фактичних показань квартирних засобів обліку теплової енергії».

Тобто, як пояснила жінка, чиїсь борги розкидали на всіх.

Читачка знову написала листа до Київтеплоенерго, зазначивши, що не згодна з цим, адже вона не ставила, не переставляла і не неповідомляла про лічильник, відтак не розуміє, чому така сума.

У відповідь їй прийшла відповідь КП, де зазначено, що перерахунки були здійснені правильно. У листі Київтеплоенерго зазначає, що «власникам квартир, які обладнано квартирними засобами обліку теплової енергії, нарахування за послугу з централізованого опалення (ЦО) здійснюються згідно з їх показаннями та окремо нараховується плата за опалення місць загального користування (МЗК). Для здійснення нарахувань за послугу з ЦО квартирам, що не обладнані квартирними засобами обліку теплової енергії, необхідно від обсягу Гкал, спожитих на потреби ЦО, відняти обсяг спожитих Гкал на потреби МЗК, а також суму показань усіх квартирних засобів обліку теплової енергії. Після обчислення обсягу спожитих Гкал (без обсягу Гкал, спожитих квартирами з лічильниками та на потреби МЗК), визначається кількість Гкал, що були витрачені для обігріву 1 кв. м (обсяг спожитих Гкал/опалювальна площа житлової частини). Для визначення спожитого обсягу Гкал конкретною квартирою необхідно кількість Гкал, що були витрачені для обігріву 1 кв. м, помножити на опалювальну площу такої квартири. Вартість послуги з ЦО для конкретної квартири визначається шляхом множення спожитих Гкал цією квартирою та частки Гкал на опалення МЗК на встановлений тариф».

За словами жінки, за останній опалювальний сезон їй приходили платіжки на великі суми: 6000, 5400, 7000 грн. Пенсія жінки і субсидія не покривають вартість опалення, не кажучи про решту комунальних послуг.

КП здійснило перерахунок на 01.04: дорахували 7284 грн, 01.05 – 2500 грн, на 01.06 – майже 1500 грн. При цьому за осінь 2020 - весну 2021 років жінці зробили перерахунок на 13 199 грн. До того ж лишилися ще нарахування, які спочатку виставлялися в платіжках. Тобто за увесь минулий опалювальний сезон жінка мала сплатити за тепло у квартирі 39 411 грн, з яких 26 тисяч – ті, що нараховані, а решта це перерахунок.

За словами читачки, якщо слідувати вказаним КП правилам обрахунку, то при відсутності лічильника вона мала сплатити 16 608 грн. за опалювальний сезон, а при його наявності 12 000 грн. При цьому, виходячи з її боргу, за опалення одного квадратного метра свого житла вона має платити 109,63 грн.

«Батареї не можуть прийняти стільки тепла, скільки вони мені нарахували коштів», - відзначила жінка.

Вона намагалася вийти на керівництво Київтеплоенерго, однак з жінкою не захотіли говорити.

«Я дзвонила до директора Київтеплоенерго. Секретар сказала, що директор цим не займається –– дзвоніть в Енергозбут. Я дзвонила до директора Енергозбуту, там секретар сказала, що через пандемію коронавірусу немає прийому, тому пишіть листи. Я їй зазначила, що хочу підійти зі своїми розрахунками, але секретар відповіла, що можна тільки писати листи», – підкреслила жінка.

Раніше «Судово-юридична газета» вже писала, як мешканцям столиці нарахували борги за опалення заднім числом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва