В Україні ліквідують інститути у вишах та заморозять вибори деканів: документ

18:15, 16 сентября 2021
У мережі поширили скан наказу, підписаний заступником міністра Андрієм Вітренком, про ліквідацію інститутів у вишах.
В Україні ліквідують інститути у вишах та заморозять вибори деканів: документ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У соціальних мережах поширили скан наказу Міністерства освіти і науки України (МОН) від 09.09.2021 року № 974, підписаний т.в.о мінстра Андрієм Вітренком, яким передбачено скасування інститутів у закладах вищої освіти (ЗВО) та призупинення процесу вибору деканів.

Зокрема, в наказі зазначено, що керівникам ЗВО слід вжити заходів для приведення у відповідність структурних підрозділів до статті 33 Закону «Про вищу освіту». Відповідно, там зазначено, що основними структурними підрозділами закладів вищої освіти (крім коледжів, які не здійснюють підготовку бакалаврів) є факультети, кафедри, бібліотека.

У наказі зазначено, що при виборі структури підрозділу треба виходити з того, що згідно зі статтею 28 Закону «Про вищу освіту»  такі форми закладів, як університет, академія, інститут (крім навчально-наукових інститутів) можуть застосовуватися лише до ЗВО, які мають статус юридичних осіб. Тобто, за логікою цього наказу, наприклад Інститут міжнародних відносин чи Інститут права у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка мають бути переформатовані у факультети міжнародних відносин і права відповідно тощо.

Також наказом передбачено привести статути закладів у відповідність до Закону про забезпечення функціонування української мови як державної. До затвердження статутів мають призупинити розпочаті процеси заміщення вакантних посад керівників факультетів та утриматися від нових управлінських рішень із кадрових питань.

У МОН відмовилися коментувати «Судово-юридичній газеті» факт, чи дійсно був виданий даний наказ.

У свою чергу джерела «Судово-юридичної газети» у престижних вишах повідомили, що викладачі переймаються, що факт переформатування може призвести до непідписання контрактів з окремими викладачами.  Лякає багатьох і факт можливого подальшого укрупнення вишів шляхом їх об’єднання, що може призвести до втрати робочого місця.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що 24 березня у Київському національному університеті (КНУ) імені Тараса Шевченка відбувся другий тур виборів. Переконливу перемогу здобув проректор з науково-педагогічної роботи КНУ Володимир Бугров.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси