«Слуги народу» змінять порядок проведення конкурсів на зайняття посад державної служби

12:55, 27 сентября 2021
Кандидатам на посади на держслужбу дозволять замість сертифіката про рівень володіння державною мовою надавати посвідчення щодо вільного володіння українською.
«Слуги народу» змінять порядок проведення конкурсів на зайняття посад державної служби
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Слуги народу» знов замислились над змінами порядку проведення конкурсу на посади в державній службі. Цій благородній меті служить законопроект № 6090 від 24.09.2021 про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впорядкування інформації, необхідної для відбору та призначення на посаду державної служби».

Законопроектом пропонується дорівняти посвідчення щодо вільного володіння державною мовою до державного сертифіката про рівень володіння державною мовою.

Безпосередньо до статті 25 Закону України «Про державну службу» (Інформація для участі у конкурсі) будуть внесені наступні зміни.

Особа, яка бажає взяти участь у конкурсі, буде писати до Комісії або конкурсної комісії заяву про участь у конкурсі та резюме, у якому зазначається така інформація:

1) реквізити документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

2) підтвердження наявності відповідного ступеня вищої освіти;

3) відомості про стаж роботи, стаж державної служби, досвід роботи на відповідних посадах;

4) реквізити Державного сертифіката про рівень володіння державною мовою (витягу з реєстру Державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою), що підтверджує рівень володіння державною мовою, визначений Національною комісією зі стандартів державної мови, або реквізити Посвідчення щодо вільного володіння державною мовою, виданого відповідно до законодавства, яке прирівнюється до державного сертифіката про рівень володіння державною мовою другого ступеня (С2), що видається Національною комісією зі стандартів державної мови;

5) у разі проведення закритого конкурсу – інша інформація для підтвердження відповідності умовам конкурсу;

6) у разі проведення конкурсу на посаду державної служби категорії «А» ‒ підтвердження подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Якщо особою, яка бажає взяти участь у конкурсі, незалежно від обставин уже було подано декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік, її повторне подання не вимагається.

Особа, яка бажає взяти участь у конкурсі, несе персональну відповідальність за достовірність наданої інформації.

Зміни внесуть і в статтю 31 Закону (Порядок призначення на посаду державної служби).

Згідно із пропозиціями нардепів, особа, визначена переможцем конкурсу, не пізніше ніж через 14 календарних днів з дня оприлюднення результатів конкурсу на Єдиному порталі вакансій державної служби подає до державного органу заяву про призначення  наступні документи:

  • паспорт громадянина України;
  • облікову картку платника податків (окрім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • документ про освіту, що підтверджує наявність відповідного ступеня вищої освіти;
  • військово-обліковий документ (посвідчення про приписку до призовних дільниць, військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобов’язаних);
  • трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • інші документи, які підтверджують відомості про досвід роботи на керівних посадах у разі зазначення про такий досвід для участі у конкурсі на зайняття посади державної служби;
  • державний сертифікат про рівень володіння державною мовою (витяг з реєстру Державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою), що підтверджує рівень володіння державною мовою, визначений Національною комісією зі стандартів державної мови, або Посвідчення щодо вільного володіння державною мовою, видане відповідно до законодавства, яке прирівнюється до державного сертифікату про рівень володіння державною мовою другого ступеня (С2), що видається Національною комісією зі стандартів державної мови.

У разі неподання зазначених документів особа вважається такою, що відмовилася від зайняття посади державної служби.

Державний службовець, який працює у державному органі та визначений переможцем конкурсу на посаду державної служби у цьому державному органі, подає заяву про призначення, а також документ про освіту, що підтверджує наявність відповідного ступеня вищої освіти (у разі його відсутності в особовій справі).

Перед призначенням на посаду державної служби подається декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік, якщо така декларація не подавалася раніше.

У разі переведення державного службовця на іншу посаду державної служби декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не подається.

Проблема виникла у зв’язку із тим, що з 16 липня 2021 р. особа, яка бажає взяти участь у конкурсі на зайняття посади державної служби, може підтвердити рівень вільного володіння українською мовою лише копією державного сертифіката, виданого Національною комісією зі стандартів державної мови.

Особи, які (до 2021 року) раніше складали іспити зі знання державної мови та отримали безстрокові посвідчення з вільного володіння державною мовою, позбавлені можливості брати участь у конкурсах на посади державної служби, не отримавши саме сертифікат про рівень володіння державною мовою.

Тому вимогу до таких осіб знову складати іспит для визначення рівня володіння державною мовою депутати вважають вкрай несправедливою.

Раніше розповідалося, що у так званий «ресурсний законопроект» внесли правку, яка дозволяє фіксувати на відео податкові перевірки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси