У КАСУ внесуть зміни щодо стягнення судового збору на користь органа владних повноважень

13:24, 16 ноября 2021
Якщо в КАСУ внесуть зміни, судовий збір, сплачений органами владних повноважень, будуть стягувати з відповідача.
У КАСУ внесуть зміни щодо стягнення судового збору на користь органа владних повноважень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада в першому читанні розгляне законопроект № 4255 від 23.10.2020 «Про внесення змін до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України».

Проектом Закону передбачається внести зміни і доповнення до частин другої та третьої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України щодо повернення судового збору (або його пропорційної частини відповідно до обсягу задоволених вимог) позивачу в разі задоволення судом позову (його частини) незалежно від статусу позивача (орган владних повноважень, суб’єкт господарювання, фізична особа тощо).

Зокрема, при задоволенні позову суб’єкта владних повноважень з відповідача будуть стягуватися виключно судові витрати суб’єкта владних повноважень на сплату судового збору, а також пов’язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

(Сьогодні згадка про судовій збір у наведеній нормі відсутня).

При частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. При цьому суд не включає до складу судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами, витрати суб’єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

(Згадка про судовий збір, наявна сьогодні у цій норми, буде виключена).

Раніше, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» (далі – Закон), прийнятим Верховною Радою України 22 травня 2015 року, унесено зміни до Закону України «Про судовий збір», які набули чинності з 1 вересня 2015 року.

Зазначеними змінами було зменшено кількість платників, які звільняються від сплати судового збору, і, зокрема, відмінено пільги стосовно сплати судового збору суб’єктами владних повноважень, у тому числі й у разі звернення державних органів до суду щодо захисту прав та інтересів інших осіб.

Частиною другою статті 4 Закону України «Про судовий збір» ставку судового збору, який сплачує суб’єкт владних повноважень за подання до адміністративного суду позовних заяв немайнового характеру, установлено в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Проте в Уряді вважають, що після набрання Законом 1 вересня 2015 року чинності обмежена кількість бюджетних коштів, передбачених на сплату судового збору, не дозволяє повною мірою реалізовувати повноваження щодо звернення до адміністративних судів з позовами про застосування запобіжних заходів.

Це саме і стало причиною виникнення законопроекту № 4255.

Трохи раніше Комітет з питань інтеграції України до ЄС погодив законопроект, за яким каратимуть суддів, що ухвалили рішення з порушенням Конвенції з прав людини

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва