Раді пропонують дозволити на час війни зменшувати тривалість навчального року

19:02, 29 апреля 2022
До завершення воєнного стану зупиняється дія норми щодо тривалості освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти не менше 175 навчальних днів.
Раді пропонують дозволити на час війни зменшувати тривалість навчального року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракції «Слуга народу» та опозиції серед яких голова комітету з питань освіти та науки Сергій Бабак зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7325 про внесення змін до деяких законів України в сфері освіти щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану, яким пропонується дозволити на час війни скорочувати тривалість навчального року у середній школі та дозволити продовжити контракт з директорами шкіл без конкурсу.

Законопроєктом пропонується доповнити закон про повну загальну середню освіту новим пунктом такого змісту: до припинення або скасування дії в Україні воєнного стану зупиняють дію:

положення частини третьої статті 10 Закону щодо тривалості освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти не менше 175 навчальних днів.

Також передбачається зупинити на час війни норму про мінімальну кількість учнів у класі(Згідно до статті 12 закону про «повну загальну середню освіту» у класі може бути не менше 5 учнів-sud.ua). Наявності в класах менше 5 учнів, наразі, є підставою для ліквідації школи по завершенню навчального року

Крім цього законодавець пропонує надати право продовжити контракти з чинними директорами шкіл на термін до 6 місяців після завершення воєнного стану.

Також пропонується внести зміни до пункту 3 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» та продовжити термін повноважень тимчасового складу агентства до завершення воєнного стану та тримісячного періоду після його скасування. Як зазначається у пояснювальній записці, строк повноважень тимчасового складу Національного агентства, затвердженого відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти», спливає в червні 2022 року, після чого акредитація освітніх програм, яка є одною з передумов видачі документів про вищу освіту, стане неможливою. Відповідно, необхідно продовжити строк повноважень Національного агентства до обрання нового складу.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Міносвіти розробляють механізм відтермінування оплати за навчання.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду