Кабмін постановив створити Держреєстр пошкодженого та знищеного РФ майна українців

08:30, 5 мая 2022
Закону про механізм отримання компенсації за зруйноване житло все ще не прийнято, однак Кабмін ухвалив постанову стосовно Реєстру пошкодженого та знищеного РФ майна українців.
Кабмін постановив створити Держреєстр пошкодженого та знищеного РФ майна українців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк повідомила, що українці вже подали 135 тисяч інформаційних повідомлень про пошкоджене чи зруйноване житло.

«Загальна площа зруйнованого чи пошкодженого житла наразі складає 9 мільйонів 401 тис. метрів. Запуск процесу компенсації такого житла в Україні планується вже незабаром, не чекаючи на міжнародні суди та отримання репарацій. Це передбачено нашим законопроектом №7198 про відшкодування пошкодженого та зруйнованого житла, який готується до другого читання», - зазначила вона.

Також Олена Шуляк повідомила, що Кабмін постановив створити Держреєстр пошкодженого та знищеного РФ майна українців. Вочевидь, йдеться про рішення КМУ, ухвалене на засіданні 3 травня, однак станом на вечір 4 травня постанова КМУ ще не опублікована.

Отже, постановою:

1) розширюється перелік об’єктів нерухомого майна, щодо яких подаватиметься інформаційне повідомлення про пошкодження та знищення.

Відтепер його можна буде подати щодо всіх видів об’єктів нерухомого майна, об’єктів будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт, їх складових, спільного майна багатоквартирного будинку, а також лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури (зокрема, лінійних об’єктів енергетичної інфраструктури);

2) розширюється перелік суб’єктів, які мають право подати державі повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно. Відтепер це зможуть робити також спадкоємці фізичних осіб і юридичні особи;

3) створюється Держреєстр майна, пошкодженого та знищеного РФ. Він функціонуватиме як єдина державна інформаційно-комунікаційна система, яка призначена для збирання, накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно, просторові координати об'єктів, осіб, нерухоме майно яких пошкоджено або знищено, шкоду та збитки, завдані внаслідок пошкодження такого майна. Держателем Реєстру пошкодженого та знищеного майна буде Мінінфраструктури, адміністратором – ДП Дія від Мінцифри;

4) додавати до переліку суб’єктів, які можуть отримувати з Реєстру інформацію щодо пошкодженого або знищеного житла, постачальників комунальних послуг, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителів багатоквартирних будинків, гуртожитків, житлово-будівельних (житлових) кооперативів.

Завдяки цьому суб’єкти господарювання гарантовано отримуватимуть достовірну інформацію стосовно руйнацій, і зможуть швидко звільняти від сплати за комунальні послуги власників зруйнованого житла.

Нагадаємо, у парламенті зареєстровано проект Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» від 24.03.2022 р. № 7198.

1 квітня його ухвалено - але лише у першому читанні. Раніше ми описували його механізм.

Законопроєктом № 7198 передбачено: 

На отримання компенсації мають право:

а) громадянам України, які є: 

  • власниками пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна;
  • особами, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію; 
  • членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього; 
  • спадкоємцями вищезазначених осіб; 

б) об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, управителями багатоквартирних будинків, житлово-будівельними (житловими) кооперативами, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

За законопроектом компенсація надається у вигляді: 

  1. Грошових коштів шляхом перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації. 

Розмір грошової компенсації визначається за результатами оцінки вартості відновлення відповідного пошкодженого об’єкта нерухомого майна з урахуванням ступеню його пошкодження.

Гранична сума компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна не може перевищувати вартості компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна, визначеної відповідно до цього Закону.

  1. Об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва.

Компенсація у вигляді об’єкта нерухомого майна надається за знищений об’єкт нерухомого майна. Така компенсація здійснюється шляхом фінансування будівництва нового об’єкта нерухомого майна з рівноцінною площею (у т. ч.), типом (квартира, інше житлове приміщення в будівлі, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинок) та функціональним призначенням.

Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 м2 за один об’єкт нерухомого майна.

Обрахунок вартості 1 м2 площі об’єкта нерухомого майна здійснюється за методикою, визначеною КМУ.

Розмір компенсації за знищення об’єкта будівництва щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт або його складової частини об’єктів, яка після прийняття в експлуатацію є самостійним об’єктом нерухомого майна визначається пропорційно відсотку грошових коштів, які фактично сплачені отримувачем компенсації за відповідний об’єкт.

Отримувач компенсації має право відмовитись від квартири, іншого житлового приміщення в будівлі та самостійно обрати об’єкт нерухомого майна, на будівництво яких можуть спрямовуватися кошти.

Приватні житлові будинки, садові та дачні будинки зводяться на земельній ділянці, на яких вони розміщувались. Кількість кімнат в об’єкті нерухомого майна, що надається, не може бути меншою за кількість кімнат у знищеному об’єкті нерухомого майна. 

  1. Фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку. 

Компенсація у вигляді фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку надається за бажанням отримувача компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна - багатоквартирний будинок. 

Розмір компенсації у вигляді фінансування виконання будівельних робіт визначається за результатами оцінки вартості відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку з урахуванням ступеню його пошкодження. 

Компенсація у вигляді фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку надається на підставі договору про фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку, який укладається між виконавчим органом ради, виконавцем робіт та отримувачем компенсації. 

Порядок надання компенсації та Методика проведення оцінки вартості відновлення пошкоджених об’єктів нерухомого майна визначається КМУ.

Механізм отримання компенсації

Для отримання компенсації необхідно подати заяву про надання компенсації. Зазначена заява буде розглядатись комісією з розгляду питань щодо надання компенсації. Строк розгляду заяви Комісією з розгляду питань щодо надання компенсації не перевищує 30 календарних днів з дня подання заяви. 

Рішення про надання компенсації отримувачу компенсації - спадкоємцю приймається після отримання свідоцтва про право на спадщину. Рішення про надання компенсації отримувачу компенсації, який не подав документи через їх втрату, приймається після подання відповідних документів.

Джерела фінансування компенсації є: 

  • фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури України у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації; 
  • міжнародна технічна та/або поворотна або безповоротна фінансова допомога; 
  • інші джерела, не заборонені законодавством України.

Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій створюється для забезпечення збору, накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації та документів про: 

  • осіб, майно яких пошкоджено або знищено; 
  • пошкоджене та знищене майно; 
  • розгляд та прийняття рішення про надання компенсації. 

Обсяг інформації, яка вноситься до Реєстру пошкодженого та знищеного майна визначається Кабмін в Порядку функціонування Реєстру пошкодженого та знищеного майна. 

Отже, закон ще не ухвалено, але КМУ затвердив постанову.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області