ГП НАИС обновило программное обеспечение Реестра прав на недвижимость, но пользователи жалуются на ошибки

16:59, 24 января 2023
Не работает верификация физического лица.
ГП НАИС обновило программное обеспечение Реестра прав на недвижимость, но пользователи жалуются на ошибки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Госпредприятие «Национальные информационные системы» 23 января сообщило, что обновило программное обеспечение Государственного реестра прав на недвижимое имущество (ДРРП), Автоматизированной системы исполнительного производства (АСВП), Государственного реестра обременений движимого имущества (ДРОРМ).

В частности, внедрено информационное взаимодействие с Государственной налоговой службой, которой теперь будет проще «видеть» всю вашу недвижимость.

Втім, користувачі скаржаться на помилки.

«При формуванні заявки щодо реєстрації права власності підтягує вірну інформацію з ДЗК, після реєстраціі інформації в супровідних документах ДЗК зовсім інша інформація», - зазначає користувач. «Не працює верифікація фізичної особи», - вказують інші.

«Інформацію передано відповідальним особам. Над вирішенням цієї проблеми вже працюють», - відповіли у ДП.

Нагадаємо, щодо Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП) забезпечено електронну взаємодію з державними електронними системами Державної податкової служби України (ДПС) та МВС, здійснено оновлення інтерфейсу та довідників ДРРП.

Зокрема, реалізовано наступне:

Оновлено типи Рішень щодо державної реєстрації прав та їх обтяжень, у тому числі, зменшено кількість актуальних рішень, на підставі яких можуть проводитися реєстраційні дії. 

В оновлених Заявах у блоці «Загальні відомості» при внесенні даних про номери записів (прав власності, іпотек, обтяжень, інших речових прав) реалізовано обов’язкову перевірку такого номера на валідність (наявність) як у ДРРП, так і у архівних реєстрах, які є невід’ємною складовою частиною ДРРП.

Типи об’єкта нерухомого майна «єдиний майновий комплекс» та «цілісний майновий комплекс» було виключено з довідника переліку об’єктів нерухомого майна у ДРРП.

Заблоковано можливість редагувати заяву, яка перебуває у стані «прийнято рішення про державну реєстрацію».

Заблоковано можливість редагувати заяву, яка перебуває у стані «прийнято рішення про державну реєстрацію».

Загальні зміни у функціоналі реєстрації заяв та записів (розділи, речові права, обтяження)

  1. Змінено процедуру внесення відомостей про суб’єкта до заяв та записів ДРРП щодо права власності, іншого речового права, обтяження, іпотеки. Так, в оновленому програмному забезпеченні реєстру інформація про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи має вноситися в окремі поля.
  2. У блоці «Суб’єкт» заяв та записів щодо права власності, іншого речового права, обтяження, іпотеки додано нові значення, а саме ознаку «Нерезидент»; поле «Податковий номер нерезидента» тощо.
  3. В блок «Об'єкт нерухомого майна» у заявах, розділі та спецрозділі додано поле «Ідентифікатор об’єкта будівництва».
  4. Змінено процедуру внесення інформації про адресу нерухомого майна у розділі та спецрозділі, а саме: адреса об’єкта нерухомого майна вноситься із заяви, в рамках якої проводяться реєстраційні дії.
  5. Запроваджено інформаційну взаємодію з ДПС для перевірки (верифікації) інформації про Реєстраційний номер облікової картки платника податків особи або серії (за наявності) та номера паспорта для громадян України, які відмовились від номеру.
  6. Запроваджено інформаційну взаємодію з Державною міграційною службою України для перевірки (верифікації) інформації про унікальний номер запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Зміни у функціоналі заяв та записів про реєстрацію іншого речового права

  1. Було реалізовано зміни в частині, що стосується заповнення заяв щодо реєстрації іншого речового права та внесення відомостей про них до розділу чи спецрозділу ДРРП, а саме:

-    до довідника інших речових прав ДРРП додано окремий вид  ІРП «Право Суборенди». Таким чином, в оновленому програмному забезпеченні для реєстрації суборенда необхідно обирати окремий запис «Право Суборенди»;

-    реалізовано можливість реєстрації права користування (сервітут) та права суборенди на частину земельної ділянки. До заяви про інше речове право та до запису про інше речове право додано нові ознаки: ІРП поширюється: «на все майно» та «на частину майна», а також додано нове поле для внесення номеру частини земельної ділянки, на яку поширюється дія сервітуту чи дія суборенди. При цьому, варто зазначити, що номер частини земельної ділянки заповнюється відомостями, одержаними від Державного земельного кадастру під час здійснення запиту за кадастровим номером при формуванні заяви в ДРРП;

-    для реєстрації речового права «Право користування (сервітут)» на земельну ділянку було додано довідник видів земельних сервітутів, що обираються у полі «Вид земельного сервітуту»; 

-    для випадків, коли орендодавцем є емфітевт, для іншого речового права «Право оренди земельної ділянки» додано ознаку  «Набуто на підставі договору, укладеного з емфітевтом».

За посиланням викладено оновлені інструкції користувачів ДРРП (Нотаріус, Державний реєстратор, Оператор, Виконавець).

Автоматизована система виконавчого провадження  (АСВП)

Розширено обсяг відомостей, які надаються з боку ДПС на запити органів державної виконавчої служби та приватних виконавців.

Запроваджено обмін інформацією з Державною міграційною службою, в рамках якого виконавці отримуватимуть інформацію про реєстрацію місця проживання особи – боржника.

Здійснено ряд доопрацювань функціоналу АСВП в частині обліку коштів на рахунках, що дозволить в рамках одного виконавчого провадження вести окремий облік коштів, які надходять на рахунки органів державної виконавчої служби, відкритих в різних фінансових установах.

Державний реєстр обтяжень рухомого майна (ДРОРМ)

Модифіковано функціонал програмного забезпечення ДРОРМ, зокрема реалізовано:

-    можливість для автоматизованого робочого місця (АРМ) банківських установ створення звіту про обтяження, термін дії яких спливає;

-    фільтрація відображення заяв по співробітнику організації – користувача для АРМ банківських установ;

-    можливість для користувачів універсального АРІ ДРОРМ отримувати інформацію про стан власного рахунку.

Автор: Наталя Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді