Оцінка чисельності населення: соцмережі говорять про фальсифікацію

16:54, 6 февраля 2020
Дмитро Дубілет опублікував результати роботи з оцінки чисельності населення України.
Оцінка чисельності населення: соцмережі говорять про фальсифікацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як повідомляла «Судово-юридична газета», міністр Кабміну Дмитро Дубілет опублікував результати роботи з оцінки чисельності населення України. За цими даними, наявне населення України становить 37,29 млн людей.

Однак у соцмережах почала поширюватися інформація щодо можливої фальсифікації результатів оцінки.

Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Facebook прокоментував ситуацію:  

«Вчора Інтернетом поширився фейк про нібито фальсифікацію Оцінки чисельності населення.

В основному цей фейк підтримувався платною рекламою і публікаціями на сумнівних сайтах (один з них навіть запропонував нам за $1500 зняти публікацію), але потім його передрукували кілька великих ЗМІ. Так що доводиться реагувати. Отже, головна «сенсація» полягає в тому, що дані по віковій структурі з даних Оцінки і за даними Держстата майже збігаються. «Експерти» розділили числа вікових структур одне на одну і отримали однакове співвідношення — 88.8%. Точніше, майже однакові — від 88.808% до 88.839%. З цього вони роблять висновок, що дані Оцінки були просто сфальсифіковані.

Щоб ви зрозуміли, що ніякої сенсації тут нема, я дозволю собі процитувати свій же пост з результатами Оцінки. Нагадаю, ми проводили Оцінку трьома методами. Всі три дали однаковий результат.

Ось цитата з мого поста, де я описую Метод 2:
Ми взяли кількість пенсіонерів за даними пенсійного фонду. Потім ми екстраполювали ці дані через статево-вікову структуру. Соціологи називають такий графік «ялинкою» — можете помилуватися цією ялинкою на слайді 11.
Цю ялинку ми взяли відразу з двох джерел: дані Держстату та дані державних реєстрів. На щастя, ці дві ялинки збіглися практично повністю. До речі, коли ми виявили цей збіг, ми почали танцювати від радості. Чому дані «ялинки» за даними Держстата і за даними, які ми дістали з електронних реєстрів, майже повністю збіглися? Тому що Держстат свою ялинку вів так само на підставі електронних реєстрів. Як тільки хтось помирає або народжується — Держстат відображає це в своїй ялинці.

Незрозуміло, навіщо підносити, як «сенсацію» те, що було чорним по-білому написано нами ж в описі методології».

Виконавчий директор Українського центру суспільних даних Андрій Горбаль зазначив: «Чесно кажучи, не очікував масштабів розголосу нашої короткої розвідки щодо «Оцінки населення» та коефіцієнт 0.888. На жаль, увесь день був зайнятий, тільки добрався до комп'ютера, і можу викласти свою реакцію на вранішній допис міністра Кабінету Міністрів Дмитра Дубілета. Перш за все, як автор цього матеріалу, маю заявити, що мені ніхто за це не платив, і за поширення теж. Платного розміщення цього матеріалу у фейсбуці чи деінде від імені Українського центру суспільних даних не було. Поняття не маю, кого п. Дубілет мав на увазі, коли писав «В основному цей фейк підтримувався платною рекламою і публікаціями на сумнівних сайтах (один з них навіть запропонував нам за $1500 зняти публікацію)».

Допис міністра Кабінету міністрів може справити враження як звинувачення саме Українського центру суспільних даних у «розганянні фейку». Все ж, на мою думку, важко назвати «фейком» підрахунки на основі офіційних даних Держстату, ще й викладені у вільному доступі. При цьому, якраз автори «Оцінки населення» досі не опублікували детальної методології. Із усієї методології тільки розказали про три підходи і джерела даних для них. Також не було описано жодної процедури, пов'язаної з екстраполяцією даних. Не опубліковано ніяких детальних даних».

У відповідь Дмитро Дубілет анонсував проведення прес-конференції.

Варто зазначити, що враження від прес-конференції у суспільства залишилися неоднозначні.

Раніше повідомлялось, що оцінка не коштувала жодних додаткових грошей.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду