44% адвокатів подають скарги до ВРП на суддів, щоб затягнути розгляд справи чи вчинити тиск на суддів

10:53, 26 октября 2018
За міжнародними мірками це неприпустима ситуація. Як її виправляти, суддівська спільнота ще не знає.
44% адвокатів подають скарги до ВРП на суддів, щоб затягнути розгляд справи чи вчинити тиск на суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Правники, які працюють у судовій системі і беруть участь у судових провадженнях (крім суддів та працівників апарату суду), активно використовують дисциплінарні процедури задля здійснення тиску на суддю та затягування судового процесу. Про це повідомляє прес-служба РСУ.

Такі результати показало соціологічне дослідження, що здійснила Програма реформування сектора юстиції «Нове правосуддя» за підтримки USAID «Опитування професійних юристів — учасників судових проваджень, що не є суддями або працівниками апарату суду», і мова йде про адвокатів.

Зокрема, адвокати свідомо вдаються до написання скарг на суддів у дисциплінарні органи задля здійснення тиску та затягування судового процесу. Таких 44 відсотки, а за міжнародними мірками це вже неприпустима ситуація. Як її виправляти, у суддівській спільноті ще не знають.

"Ми обов'язково будемо про це говорити під час спільного засідання Ради суддів України, Ради прокурорів і Ради адвокатів України, яке відбудеться 26 жовтня 2018 року", — відреагував на такі показники Голова Ради Олег Ткачук.

Разом з тим, професійні правники в цілому демонструють високий рівень довіри до судової влади. Відтак, окремим судам, де вони здійснюють представництво, повністю довіряють 47%, а судовій владі — 41%. Це більше, ніж органам прокуратури, Національному агентству з питань запобігання корупції, Національному антикорупційному бюро, Службі безпеки України, Державній виконавчій службі та органам поліції. На цьому фоні дослідники зазначають, що позитивний баланс довіри (переважання оцінок довіри над оцінками недовіри) мають тільки дві інституції: окремі суди та судова влада.

Також 48% опитаних правників вважають, що інформація про судові процедури та хід розгляду справи є доступною та зрозумілою для громадян. 46% задоволені рівнем професійної кваліфікації суддів, 29% вважають, що судді завжди приймають законні та справедливі рішення, а 20% впевнені, що українські громадяни судам довіряють.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддя поскаржився на тиск з боку співробітника СБУ. Суддя Апеляційного суду Черкаської області поскаржився на втручання в професійну діяльність.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді