Окружний адмінсуд Києва: про ризики, що супроводжують впровадження ЄСІТС з 1 березня

13:25, 22 февраля 2019
Чи враховувались розробниками ризики, які можуть виникнути у випадку, якщо 1 березня ЄСІТС не запрацює у повному обсязі в усіх судах одночасно.
Окружний адмінсуд Києва: про ризики, що супроводжують впровадження ЄСІТС з 1 березня
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» продовжує збирати зауваження та пропозиції від судів стосовно впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Раніше суди різних інстанцій та регіонів і представники адвокатури висловили свої думки та застереження щодо Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. У деяких судах, зокрема, зауважили, що жодного тестування інших модулів, крім «Електронного суду», не проводиться. Втім, як відомо, ЄСІТС повинна запрацювати вже 1 березня 2019 року.

Cуддя Окружного адміністративного суду Києва Руслан Арсірій розповів «Судово-юридичній газеті», на якому етапі знаходиться впровадження ЄСІТС та електронного суду.

— Які проблемні питання зараз виникають у вашого суду в зв’язку із введенням з 1 березня ЄСІТС та запровадженням Електронного суду?

— В оголошенні Державної судової адміністрації про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з 1 березня 2019 року, а також численних публікаціях ЗМІ широко анонсувалось «тестове використання» вказаної системи з 1 грудня 2018 року в усіх судах України. Однак комплекс програм, який входить до складу ЄСІТС, ні судді, ні працівники Окружного адміністративного суду Києва не бачили і, відповідно, не мають уявлення, як вони налаштовані та працюють.

Система «Електронний суд» як програмне забезпечення розробником ДП «Інформаційні судові системи» в Окружний адміністративний суд Києва не поставлялась. Ми продовжуємо отримувати та обробляти процесуальні документи (в т. ч. електронні) за допомогою раніше встановленого програмного забезпечення, зокрема КП «Діловодство спеціалізованого суду», поштових програм загального користування, програм для перевірки ЕЦП, загальнодоступних WEB-сервісів. Відділ управління персоналом, відділ планово-фінансової діяльності та звітності працюють з встановленими раніше спеціалізованими програмами і на сьогодні теж не ознайомлені з відповідними модулями ЄСІТС.

Ще один важливий момент: з 1 грудня працівники канцелярії суду за дорученням ДСА здійснюють вибіркове переведення в електронний вигляд паперових процесуальних документів (сканування). Електронні версії паперових документів обробляються та зберігаються в КП «Діловодство спеціалізованого суду», а яким чином вони будуть застосовуватись системою «Електронний суд», невідомо. Не виключається, що з 1 березня ті самі документи доведеться сканувати вже за допомогою системи «Електронний суд». Напевне ми знати не можемо.

При оцінці процесу впровадження нових систем (точніше сказати, намірів впровадження) варто звернутись до перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, які встановлюють фактичну заміну паперового документообігу на електронний після впровадження ЄСІТС. І якщо громадяни з 1 березня будуть мати вибір, подавати позов у паперовому чи електронному вигляді, то судді і працівники суду мають в обов’язковому порядку перейти на платформу системи «Електронний суд», незалежно від того, чи знають вони, як працювати з новими програмами, чи ні. Нагадаю, станом на 22 лютого залишається не затвердженим Положення про ЄСІТС та відсутня інструкція, яка регулювала б роботу з підсистемою «Електронний суд».

Відповідно до п. 15 розділу VII «Перехідні положення», з дня початку функціонування ЄСІТС позовні заяви, скарги та інші процесуальні документи не повинні більше реєструватися в автоматизованій системі документообігу. Де і яким чином повинні здійснюватись ці процеси вже в наступну п’ятницю, ми не маємо уявлення. Те ж саме питання і по визначенню судді чи колегії суддів для розгляду конкретної справи: здійснення розподілу має відбуватися виключно засобами ЄСІТС, а не будь-якою іншою програмою, зокрема КП «ДСС» (цей порядок додатково захищений ст. 3761 Кримінального кодексу України «Незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду»). Фіксування судового процесу також не зможе здійснюватися засобами, які на сьогодні функціонують у судах. Виникає питання: чи враховувались розробниками ризики, які можуть виникнути у випадку, якщо 1 березня ЄСІТС не запрацює у повному обсязі в усіх судах одночасно?

Ми вже наголошували на тому, що тестування програмного забезпечення недопустимо проводити до повного його створення, включаючи розробку інструкції для користувачів. Але більш детальне дослідження проблеми свідчить, що без докорінних змін процесуального законодавства неможливо зробити судовий процес на базі електронного документообігу законним.

— Чи надавав суд свої пропозиції до проекту Положення про ЄСІТС? Якщо так, то які саме?

— До суду станом на 22 лютого не надходив проект Положення про ЄСІТС, відповідно, ми не мали змоги надати до нього зауваження чи пропозиції. Теоретично, якщо ми днями все ж отримаємо від Державної судової адміністрації для ознайомлення вказаний документ і оперативно викладемо свої пропозиції, фахівці навряд чи встигнуть їх опрацювати та внести зміни до програми, яка вже 1 березня повинна повноцінно функціонувати в усіх судах України.

Проект вказаного Положення потрапив у розпорядження ЗМІ та був оприлюднений, правда, зовсім у незручному для опрацювання форматі. Оскільки я постійно цікавлюся питаннями впровадження електронного судочинства, я мав змогу частково ознайомитися з документом та зробити не зовсім втішні висновки. Зокрема, мій коментар є під текстом Положення, що опублікований у мережі Facebook.

— Чи приймаються судом процесуальні документи, надіслані через «Електронний суд»?

— Окружний адмінсуд Києва в тестовому режимі отримує та обробляє електронні процесуальні документи за допомогою раніше встановленого програмного забезпечення, зокрема КП «Діловодство спеціалізованого суду», встановлених інформаційним відділом програм для обробки електронної пошти, для ідентифікації електронного цифрового підпису та загальнодоступних веб-сервісів. З прийомом будь-яких документів у такий спосіб проблем немає. Однак вже за тиждень суд повинен відмовитись від роботи у відпрацьованому режимі і перейти на ЄСІТС. Як буде відбуватися робота в новому форматі та наскільки розробниками було враховано можливості та потреби судів, дізнаємось вже зовсім скоро.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду