Правовий та соціальний захист суддів у відставці: РСУ розглянула питання

18:19, 1 марта 2019
Судді у відставці озвучили нагальні проблеми, з якими стикаються при визначенні розміру пенсійного забезпечення.
Правовий та соціальний захист суддів у відставці: РСУ розглянула питання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 1 березня 2019 року Рада суддів України провела виїзне засідання у Житомирі.

На засіданні були присутні 16 членів Ради суддів, ще 6 брали в ньому участь у режимі відеоконференцзв'язку. Також участь у засіданні взяли Голова Житомирського апеляційного суду Юрій Жизнєвський, голова Богунського районного суду Житомира Наталія Гулак, голова Корольовського райсуду Юрій Драч, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області Василь Морей та судді у відставці.

Затвердивши порядок денний засідання, Рада суддів розпочала обговорення правового та соціального захисту суддів у відставці. Доповідачем виступив член комітету з питань організаційно-кадрової роботи судів, органів суддівського самоврядування Ради суддів України Богдан Моніч.

Член РСУ звернув увагу присутніх на те, що визначені Конституцією та законами України гарантії незалежності суддів є невід'ємним елементом їх статусу та поширюються на всіх суддів України. Такими гарантіями є надання їм за рахунок держави матеріального забезпечення (суддівська винагорода, пенсія, щомісячне довічне грошове утримання тощо) та надання у майбутньому статусу судді у відставці. Таким чином, конституційний статус судді передбачає достатнє матеріальне забезпечення як під час здійснення повноважень, так і в майбутньому у зв'язку з досягненням пенсійного віку чи внаслідок припинення повноважень і набуття статусу судді у відставці.

«Радою суддів України досліджено наявність проблемних питань соціального забезпечення суддів. За наданою інформацією, загальна чисельність осіб, які отримують пенсію/довічне грошове утримання відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», становить 3294 людини станом на 1 січня 2019 року. Існує думка, що пенсійне забезпечення суддів «з'їдає» левову частину Пенсійного фонду України, однак за даними звіту про виконання бюджету Пенсійного фонду, загальна сума видатків на виплати суддям у відставці складає тільки 0,3%», — наголосив Богдан Моніч.

До дискусії долучились і судді у відставці, які озвучили нагальні проблеми, з якими стикаються при визначенні розміру пенсійного забезпечення, а також передали свої звернення до Ради суддів України.

Екс-голова Корольовського районного суду Житомира Петро Шенін звернув увагу на те, що умови праці сучасних суддів відрізняються від тих умов, в яких доводилося працювати суддям, які вже у відставці. «Я не можу зрозуміти, чому зараз кажуть, що судді працюють в дуже складних умовах. В нас, коли ми працювали, не було комп'ютерів, ми писали вироки, рішення від руки. Ви знаєте, що навіть фізично ти написати більше 10 сторінок від руки не можеш, бо втомлюєшся. У нас не було помічників, а про офіси суддів ми і мряти не могли, ми все робили самі. Але чомусь вважається, що це у нас були кращі умови праці, ніж ті, які є зараз. Ми працювали в набагато складніших умовах. І ми вимагаємо справедливої винагороди за свій труд» зауважив П. Шенін.

У свою чергу, суддя у відставці апеляційного суду Житомирської області Людмила Кашапова також розповіла свою історію, яка почалася ще в далекому 2008 році й досі не дійшла до логічного завершення. «Я хочу звернутись до всіх колег. Ви всі колись досягнете пенсійного віку, і кожен з вас буде на нашому місці та буде вимагати заробленої безсонними ночами справедливої винагороди. Я закликаю вас про це постійно пам'ятати»,  звернулась із закликом до колег Л. Кашапова.

За результатами обговорення Рада суддів звернула увагу голів новоутворених судів, голів територіальних управлінь ДСА України в областях на необхідність виваженого підходу до вирішення питань, пов'язаних з видачею довідок суддям, які пішли у відставку з ліквідованих судів, а також вирішила продовжити моніторинг ситуації, що може скластися з виплатою суддівської винагороди суддям у відставці, та разом з тим продовжити вжиття заходів щодо усунення дискримінації суддів у відставці у частині виплати та перерахунку довічного грошового утримання.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що у РСУ пройшло засідання комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області