Судді КГС ВС підсумували стан здійснення судочинства у 2019 році

14:40, 2 марта 2020
Голова КГС ВС Богдан Львов звернув особливу увагу на законодавчі нововведення, які вплинуть на роботу судової системи.
Судді КГС ВС підсумували стан здійснення судочинства у 2019 році
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 28 лютого, відбулася розширена нарада суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за участю голів місцевих та апеляційних господарських судів, на якій підбили підсумки роботи господарських судів України, судових палат та секретаріату КГС ВС у 2019 році. Про це йдеться на офіційному сайті ВС.

У своєму виступі заступник Голови ВС, голова КГС ВС Богдан Львов нагадав, що суди господарської юрисдикції покликані гарантувати вільну ініціативу і свободу підприємництва, мінімальне державне втручання в економічні процеси, обмеження монополізму, заохочення конкуренції, захист інтересів споживача та сприяння іноземним інвестиціям. Адже судовий захист учасників господарських правовідносин є одним з найважливіших чинників становлення і розвитку економіки України.

«Сьогоднішня зустріч – це спільний пошук відповідей на питання судової практики, перспектив її розвитку та загальних тенденцій, а також обговорення окремих судових рішень з метою покращення роботи на майбутнє», – наголосив очільник КГС ВС.

Інформуючи про стан правосуддя у системі господарських судів України у 2019 році, Богдан Львов зазначив, що у місцевих господарських судах у звітному році спостерігалося збільшення кількості звернень у порівнянні з 2018 роком. Так, загалом на розгляді перебувало близько 194 тис. процесуальних звернень, з яких розглянуто 159,2 тис. Середній термін перебування їх на розгляді становив 82 дні. Найкращих показників якості розгляду справ досягли господарські суди Чернівецької, Тернопільської, Житомирської та Волинської областей. Середнє навантаження на одного суддю становило 414 процесуальних звернень.

Водночас на розгляді апеляційних господарських судів перебувало 46,5 тис. процесуальних звернень, 41,2 тис. з яких розглянуто. Середній термін перебування їх на розгляді становив 52 дні. Найкращих показників якості розгляду справ досягли Центральний та Південно-західний апеляційні господарські суди. Середнє навантаження на одного суддю становило 316 звернень.

На розгляді у КГС ВС у 2019 році перебувало 14 603 процесуальних звернення, з яких розглянуто 12 914. Середній термін перебування їх на розгляді становив близько 43 днів. Середній рівень навантаження на одного суддю становив 384 процесуальних звернення.

«Вирішення господарських спорів у максимально стислі строки було і залишається характерною рисою господарського судочинства, нашою сильною і важливою стороною як з точки зору відсутності порушень у діях суддів, так і з точки зору конкуренційних переваг господарської юрисдикції, що сприяє зміцненню законності та прозорості ведення бізнесу і створенню сприятливого інвестиційного клімату загалом», – підкреслив Богдан Львов.

Крім того, за його інформацією, за звітний період до спеціального фонду Державного бюджету України за розгляд справ Верховним Судом надійшло 544,9 млн грн, з яких за розгляд справ КГС ВС – 292,7 млн грн, що становить майже 54 % від загальної суми.             

Заступник Голови ВС, голова КГС ВС звернув особливу увагу присутніх на законодавчі нововведення, які вплинуть на роботу судової системи: «Очікується, що після впровадження касаційних фільтрів велике навантаження, яке було в касаційних судах, ляже на апеляційні суди. У багатьох справах кінцеву крапку ставитимуть саме вони, а Верховний Суд лише в окремих випадках корегуватиме судову практику». У зв’язку з чим він висловив занепокоєння, що кожна апеляція зможе формувати свою практику, яка відрізнятиметься від практики сусіднього апеляційного округу. З метою уникнення таких ситуацій та недопущення появи «окремих практик» Богдан Львов запропонував здійснювати узагальнення судової практики з різних питань на рівні апеляційних судів, а надалі, після обговорення у Верховному Суді або із залученням фахівців з Верховного Суду, визнавати таку практику доцільною для врахування суддями інших апеляційних округів.

«Незважаючи на суспільно-політичні події, які відбуваються в державі, статистичні показники діяльності господарських судів вкотре засвідчують провідну роль господарського судочинства у забезпеченні незалежного, компетентного та справедливого правосуддя», – підкреслив очільник КГС ВС.    

Під час наради присутні також заслухали секретарів судових палат КГС ВС і заступника керівника апарату – керівника секретаріату КГС ВС Наталію Пляс щодо показників роботи судових палат, секретаріату КГС ВС та інших підрозділів за звітний рік.

Судді господарських судів мали змогу спільно визначити шляхи вирішення наболілих проблем і намітили підходи до вдосконалення правосуддя у сфері господарських відносин.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КГС ВС роз’яснив, чи впливає поділ земельної ділянки на можливість захисту прав.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси