Міжнародна онлайн-конференція з нагоди річниці Конституції України та 30-річчя Венеційської комісії: результати

18:25, 25 июня 2020
Організаторами заходу виступили КСУ та Венеційська комісія.
Міжнародна онлайн-конференція з нагоди річниці Конституції України та 30-річчя Венеційської комісії: результати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 25 червня, розпочала роботу Міжнародна онлайн-конференція «Взаємні здобутки Європейської Комісії «За демократію через право» і органів конституційної юстиції та проблеми тлумачення у конституційному судочинстві» з нагоди 24-ї річниці Конституції України та 30-річчя заснування Венеційської комісії. Про це повідомляє прес-служба Конституційного Суду України.

Відомо, що у рамках проведення Міжнародної онлайн-конференції у Конституційному Суді України заплановано проведення чотирьох сесій, під час яких учасники обмінюватимуться думками з низки актуальних питань конституційного судочинства.

Зокрема, уже відбулися перші два засідання.

Координатор проектів ОБСЄ в Україні, посол Генрік Вілладсен, вітаючи учасників заходу, підкреслив унікальність та актуальність заходу та висловив подяку Конституційному Суду України за багаторічну плідну співпрацю. Він зазначив, що пандемія у світі стала випробовуванням на вірність навіть для найвідданіших інтернаціоналістів.

За словами посла, в багатьох країнах наразі відбувається послаблення верховенства права. Проте, - додав він,  - саме Венеційська комісія та конституційні суди залишаються бастіонами демократії в ці непрості часи.

Директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер привітав Україну та Конституційний Суд України з величним святом – Днем Конституції України. Він відзначив багаторічну плідну співпрацю Німецького фонду міжнародного правового співробітництва з Україною та наголосив на тому, що конституційна система розвивається задля зміцнення верховенства права у світі. Саме Конституційний Суд України, за його словами, належно виконує важливу функцію з контролю за дотриманням Конституції України.

Заступник Голови Конституційного Суду України, член Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія), доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України Сергій Головатий під час вітального слова зупинився на історичних аспектах співпраці Європейської Комісії «За демократію через право» та України, яка  почалася ще до ухвалення чинної Конституції України.

Сергій Головатий зазначив, що Венеційська комісія відіграла важливу роль у виконанні тих зобов’язань, які Україна взяла на себе при вступі до Ради Європи. За його словами, це - відстоювання основоположних прав людини та верховенство права.

Також суддя КСУ звернув увагу учасників заходу,  що майже всі рекомендації Венеційської комісії були враховані при імплементації конституційної реформи 2016 року.

Так, у ході обговорення питань конституційного контролю як механізму розв’язання конфлікту тлумачень з доповідями виступили Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, суддя Європейського суду з прав людини Армен Арутюнян та президент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України Олександр Петришин. Модерував захід заступник Голови Конституційного Суду України Сергій Головатий.

Під час дискусії учасники порушили питання тлумачення Конституції України та законів України. Зокрема зазначено, що у 2016 році після внесення змін до Основного Закону держави в частині правосуддя з повноважень Конституційного Суду України вилучено здійснення офіційного тлумачення законів України. Попри це, орган конституційного контролю при розгляді справ все ж вдається до їх динамічного тлумачення.

Співрозмовники звернули увагу на те, що тлумачити норми права є правом і обов’язком суддів під час здійснення ними правосуддя. Вони також наголосили, що законодавчі приписи не можуть бути досконалими, тому потребують тлумачення, доповнення або ж уточнення правових норм.

Під час другої сесії порушувались питання щодо об’єктів тлумачення у конституційному провадженні за конституційними поданнями, зверненнями, скаргами.

Модерував засідання суддя Конституційного Суду України Віктор Колісник.

Доповідачами виступили Генеральний директор Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Жакумопулос, народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін. До дискусії долучилися директор Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії наук України, академік Національної академії правових наук України Юрій Шемшученко, постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України, народний депутат України, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, Голова підкомітету з питань політичної реформи та конституційного права Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Ольга Совгиря.

Учасниками конференції наголошувалося на визначальній ролі Конституційного Суду України у забезпеченні прав та свобод людини і громадянина. Також підкреслено його роль у забезпеченні заходів з виконання рішень ЄСПЛ. Доповідачі не оминули увагою проблемні питання, які постали перед органом конституційної юрисдикції країни, у тому числі – в контексті функціонування в Україні інституту конституційної скарги.

Присутні також торкнулися ухвалених Конституційним Судом рішень. Зокрема, Генеральний директор Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Жакумопулос позитивно оцінив нещодавно ухвалене Конституційним Судом України Рішення щодо неконституційності статті 375 Кримінального кодексу України, яка встановлювала кримінальну відповідальність суддів за винесення «завідомо неправосудного» рішення, без пояснення критеріїв «неправосудності». Він зазначив, що Конституційний Суд України при ухваленні Рішення врахував рекомендації Комітету міністрів Ради Європи щодо виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини щодо незалежності суддів. Промовець наголосив, що це Рішення сприятиме зміцненню незалежності судової системи в країні.

Під час дискусії обговорили зміст конституційних подань на предмет їхньої обґрунтованості та проаналізували зарубіжний досвід конституційних судів з цих питань.

Учасники також наголосили на важливості налагодження ефективної комунікації між усіма гілками влади задля зміцнення верховенства права в країні та захисту прав і свобод людини і громадянина.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Конституційному Суді закликали парламент до конструктивного діалогу.

Також ми писали, що Дмитро Разумков упевнений, що з Конституційним Судом ми разом йдемо по шляху захисту інтересів держави та Конституції.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси