Електронний суд в Україні: позиція судді Верховного Суду

17:25, 6 августа 2020
Єгор Краснов зазначив, що Електронний суд повинен працювати, як якісний годинник, і бути максимально зручним для користувачів.
Електронний суд в Україні: позиція судді Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Верховного Суду Єгор Краснов висловився про цифровий та smart-суд в Україні. Заява з’явилась на його сторінці у Facebook.

«Вважаю, що за сучасного стану судової влади, інструмент, який зможе допомогти вирішити окремі проблеми, що виникають під час розгляду справ - це електронне правосуддя.

Вже зрозуміло, що деякі чуттєві проблеми судової влади: кадровий голод, неналежне фінансування праці апарату судів, недостатнє матеріально-технічне забезпечення, брак коштів на відправку поштової кореспонденції - мають довготриваючий ефект і навряд чи зможуть бути подолані протягом найближчого часу.

Електронний суд, на якому варто зосередити відповідну увагу, зможе, принаймні частково, вирішити багато нагальних проблем.

Не потрібно буде пересилати десятки томів справ з одного суду в інший, відпаде залежність від поштових послуг, сторонам не потрібно буде годинами простоювати в чергах в канцелярії судів, розгляд справ в судах помітно пришвидшиться, а знайомитись з матеріалами справ стане простіше, бо це можна буде робити з робочого місця або навіть з дому.

Тим більше, що в період карантинних обмежень, які були запроваджені в Україні в березні, попит навіть на той, ще недосконалий електронний суд, що є зараз, виріс в рази. Кількість електронних документів, які були створені або вносилися за цей період сторонами в Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, досяг ста тисяч.

Однак електронний суд не повинен бути такою собі річчю в собі. Він повинен працювати, як якісний годинник, і бути максимально зручним для користувачів.

Також, окрім судів та адвокатів, до користування електронним судом повинні обов’язково залучатися правоохоронні органи та органи державної влади та місцевого самоврядування.

І наостанок, позиція Ради суддів України полягає в тому, що громадянам треба залишити можливість користування традиційними способами комунікації з судом. Тобто повинен бути вибір, чи надсилати документи в суд поштою або за допомогою електронного суду, з можливістю обрання зручного каналу зв’язку. А час визначить, яка форма краще», — зазначив суддя.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що голова ДСА розповів, які проблеми виникли при створенні ЄСІТС.

Окрім того, ДП ІСС «Електронний суд» відновив важливу функцію отримання повідомлень. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду