Конституційний Суд розглянув положення КУоАП про притягнення водіїв до адмінвідповідальності

13:52, 16 сентября 2020
Притягнення власників ТЗ до відповідальності, навіть у випадку, коли не вони вчинили адміністративне правопорушення, нівелює сутність конституційних прав і свобод: автор клопотання.
Конституційний Суд розглянув положення КУоАП про притягнення водіїв до адмінвідповідальності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі щодо конституційності окремих положень Кодексу України про адміністративні правопорушення Конституційний Суд перейшов до закритої частини засідання для ухвалення рішення. Інформує пресслужба КСУ.

Перший сенат КСУ на пленарному засіданні у формі письмового провадження розглядав справу за конституційною скаргою Копилової Надії Анатоліївни щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини першої статті 14-2, частини п’ятої статті 279-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – Кодекс).

Під час пленарного засідання суддя-доповідач у справі Віктор Колісник виклав зміст конституційної скарги та підстави для відкриття конституційного провадження у справі.

На думку автора клопотання, оспорювані положення Кодексу не відповідають низці норм Конституції України, оскільки передбачають можливість притягнення до адміністративної відповідальності власника транспортного засобу навіть у разі, якщо ця особа не вчиняла адміністративного правопорушення.

Заявниця зазначає, що „наявність такого правового механізму, як притягнення власників транспортних засобів до відповідальності, навіть у випадку, коли не вони вчинили адміністративне правопорушення, нівелює сутність конституційних прав і свобод, індивідуальної юридичної відповідальності, оскільки призводить до того, що вони стають декларативними і такими, що позбавлені реального механізму захисту“. На підтвердження своєї позиції Копилова Н. А. наводить окремі положення Кодексу, юридичні позиції Конституційного Суду України та вказує, що застосування положень частини першої статті 14-2, частини п’ятої статті 279-1 Кодексу призвели до притягнення її до юридичної відповідальності за адміністративне правопорушення, яке вона не вчиняла.

Суддя-доповідач повідомив, що з метою забезпечення повного й об’єктивного розгляду справи та ухвалення Судом обґрунтованого рішення направлено 22 запити до органів державної влади, закладів вищої освіти, наукових установ для з’ясування їхніх позицій щодо питань, порушених у конституційній скарзі.

Дослідивши матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання, Суд перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.

Відкриту частину пленарного засідання можна переглянути за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Конституційний Суд розглянув справу щодо оскарження рішення ВККС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва