Модельні суди: обговорили поточний стан та загальний прогрес реалізації ініціативи

20:13, 18 февраля 2021
Під час засідання проектної ради також визначено наступні кроки впровадження ініціативи.
Модельні суди: обговорили поточний стан та загальний прогрес реалізації ініціативи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 лютого 2021 тимчасово виконуюча обов’язки голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна в режимі відеоконференції взяла участь у засіданні Проектної ради Ініціативи «Модельні суди» Проекту ЄС «Право – Justice», під час якого обговорено поточний стан та загальний прогрес реалізації Ініціативи «Модельні суди», передає офіційний сайт ДСА.

Людмила Гізатуліна подякувала експертам Проекту ЄС «Право-Justice» за плідну співпрацю та сказала, що: «модельні суди отримують консультативну, методичну та матеріальну допомогу. Реалізація Ініціативи «Модельні суди» є дуже актуальною та своєчасною, вона об’єднує суди в питаннях реалізації хороших практик. Адже багато інших судів виявляють бажання долучитись до впровадження ініціатив. Всі напрацювання експертів Проекту ЄС «Право-Justice» у рамках реалізації ініціативи перебувають у вільному доступі для використання та впровадження судами. Це такі напрацювання, як онлайн-версія посібника (брендбук) «Модельні рішення для судів», інформаційний буклет «Пам'ятка потерпілого у кримінальному провадженні», сім анімаційних відео, що «простою мовою» розповідають про судову систему; стандартні операційні процедури: «Ознакування приміщень у суді», «Візуальна система навігації для українських судів (Ґайдлайн)», «Організація та функціонування інтегрованої рецепції суду», «Служба підтримки вразливих користувачів судових послуг».

Головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська-Галлант, представляючи проміжний звіт за результатами реалізації Ініціативи «Модельні суди» за 2020 рік, зауважила: «не дивлячись на карантинні обмеження в 2020 році, ми зробили все що було можливо, а можливо і більше».

Під час засідання міжнародні та національні експерти Проекту ЄС «Право-Justice» представили присутнім розроблені посібники та навчальні курси, результати впровадження волонтерських сервісів у судах, підвищення обізнаності про особисту безпеку суддів і працівників апарату судів та комунікаційної діяльності.

«Наша мета в покращенні людиноорієнтованості - поставити себе на місце особи, яка потрапила до суду», - підкреслила начальниця Територіального управління ДСА України в Київській області Світлана Шевченко під час представлення результатів підвищення рівня клієнтоорієнтованості місцевих загальних судів Київської області, що втілені протягом 2020 року завдяки співпраці з Проектом ЄС «Право-Justice».

У рамках ініціативи розпочато реалізацію проекту «Служба волонтерів у судах» з метою впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду. У співпраці із Координаційним центром надання правової допомоги впроваджується служба волонтерських послуг у Лозівському міськрайонному суді Харківської області та Малиновському районному суді міста Одеси. Вказані суди залучають менторів-наставників та будь-яких інших релевантних партнерів, які проводять навчання кандидатів та статус волонтера, а також навчають їх техніці безпеки та деяким аспектам роботи суду. Розроблено концепцію навчального онлайн-курсу «Служба волонтерів у судах». Директор Координаційного центру з надання безоплатної допомоги Олександр Баранов сказав, що в реалізації проекту «Служби волонтерів у судах» надзвичайно зацікавлені і суди, і навчальні заклади, і активні громадяни.

Під час засідання проектної ради визначено наступні кроки впровадження ініціативи. Анна Адамська-Галлант повідомила, що у 2021 році планується долучення до Ініціативи «Модельні суди» ще близько 50 судів. «Це допоможе поширити кращі європейські та національні практики та поліпшити роботу судів у напрямках безпеки, клієнтоорієнтованості та комунікації», – сказала міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС «Право-Justice».

В обговоренні Ініціативи «Модельні суди» взяли участь голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, заступник голови Ради суддів України Вадим Бутенко, голова Служби судової охорони, генерал-майор Валерій Бондар, проректор  Національної школи суддів України Володимир Мазурок, в. о. директора Координаційного центру з надання безоплатної допомоги Олександр Баранов, голови модельних судів та керівники апаратів, начальники територіальних управлінь ДСА України, спеціалісти ДСА України, міжнародні та національні експерти Проекту ЄС «Право – Justice». Зважаючи на карантинні обмеження, частина учасників долучились до засідання Проектної ради дистанційно.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що розроблено унікальну візуальну систему ознакування для українських судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська