Тлумачення положень ч. 1 ст. 105 Конституції щодо можливості притягнення Президента до адмінвідповідальності: КСУ перейшов до закритої частини

17:21, 4 марта 2021
У справі щодо офіційного тлумачення положень частини першої статті 105 Конституції України в аспекті можливості притягнення Президента до адміністративної відповідальності КСУ перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.
Тлумачення положень ч. 1 ст. 105 Конституції щодо можливості притягнення Президента до адмінвідповідальності: КСУ перейшов до закритої частини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика палата Конституційного Суду України 4 березня 2021 року на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розглянула справу за конституційним поданням Верховного Суду щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 105 Конституції України. Про це інформує відділ комунікацій КСУ та правового моніторингу.

Під час судового засідання суддя-доповідач у справі Ірина Завгородня повідомила, що Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 105 Конституції України, згідно з яким „Президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень“, в аспекті можливості притягнення Президента України до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення під час виконання повноважень.

На думку автора клопотання, потреба в офіційному тлумаченні зазначеного положення Основного Закону виникла у зв’язку з тим, що в Конституції України імунітет Глави Української держави визначено без конкретних параметрів; не конкретизовано, у чому саме полягає недоторканість Президента України. Водночас у законодавстві України немає норм, які б деталізували імунітет глави держави та уточнювали підстави і процесуальний порядок притягнення Президента України до відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень.

Крім того, у конституційному поданні Верховний Суд зазначає, що національні суди не завжди однаково підходять до вирішення питань про можливість притягнення Президента України до адміністративної відповідальності.

Під час пленарного засідання Ірина Завгородня також поінформувала, що з метою повноти розгляду справи направлено звернення до державних органів та наукових установ для з’ясування позицій з питань, порушених у конституційному поданні.

Суд завершив розгляд цієї справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.

На пленарному засіданні Великої палати був присутній учасник конституційного провадження – представник суб’єкта права на конституційне подання Расім Бабанли.

Раніше ми повідомляли, що КАС ВС залишив без руху позов, яким удруге оскаржено Указ Президента щодо відсторонення від посади судді КСУ.

Також відбудуться пленарні засідання Великої палати КСУ: що на порядку денному.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду