За чотири місяці ВРП розглянула 120 повідомлень про втручання у діяльність суддів

09:30, 14 мая 2021
Такі дані наведені в інформаційно-аналітичній довідці про діяльність Вищої ради правосуддя та Дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя за січень – квітень 2021 року.
За чотири місяці ВРП розглянула 120 повідомлень про втручання у діяльність суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За січень – квітень 2021 року надійшло 105 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. Розглянуто 120 повідомлень (з урахуванням тих повідомлень, які надійшли за попередні періоди). Про це повідомляє пресслужба Вищої ради правосуддя.

За результатами розгляду 41 повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 31 рішення про вжиття заходів реагування (звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів; внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, та інші).

За результатами розгляду 79 повідомлень суддів ухвалено 17 рішень про затвердження 71 висновку членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

За аналогічний період 2020 року до ВРП надійшло 130 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. Розглянуто 131 повідомлення (з урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди).

«Загалом у 2020 році до ВРП надійшло 341 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя», - зауважують у пресслужбі.

У 2020 році до Ради надходили повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя найчастіше з таких підстав:

  • психологічний тиск на суддю (надсилання звернень, скарг, публікація і поширення недостовірної інформації, образи та погрози в залі суду тощо) – 290 звернень;
  • відкриття кримінальних проваджень, проведення слідчих дій, притягнення до адміністративної відповідальності – 38 звернень;
  • блокування роботи суду (несанкціоновані протести, перешкоджання судді в доступі до робочого місця, пошкодження майна суду тощо) – 22 звернення;
  • фізичний тиск на суддю та його родичів, пошкодження їхнього майна – 11 звернень;
  • інші підстави – 8 звернень.

Варто зазначити, що в деяких повідомленнях суддів вказано кілька підстав та кілька суб'єктів втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Також «Судово-юридична газета» писала, що суддю Баришівського райсуду Київської області тимчасово відсторонили від здійснення правосуддя.

Крім цього, ми повідомляли про проблемні аспекти застосування засад відкритості та змагальності у процедурі дисциплінарного провадження щодо судді.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва