Місце товарно-транспортної накладної у доказовій базі безтоварності господарських операцій

20:00, 1 марта 2018
ВС висловив правову позицію щодо відсутності ТТН у безтоварності господарських операцій.
Місце товарно-транспортної накладної у доказовій базі безтоварності господарських операцій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Верховного Суду від 06.02.2018 у справі 821/589/17 про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень залишено без змін рішення попередніх судових інстанцій, якими задоволено позовні вимоги.

Судом першої та апеляційної інстанції було встановлено, що між позивачем та його контрагентами укладено договори поставки товарів. На підтвердження реальності здійснення спірних господарських операцій позивачем надано відносно всіх контрагентів копії договорів поставки товарів, товарно-транспортної накладні (ТТН), видаткові та податкові накладні. На підтвердження оплати товарів покупцями позивача надано банківські виписки.  

Правова позиція податкової ґрунтується на тому, що задекларовані Товариством господарські операції з реалізації товарів контрагентам у дійсності не відбувались за наявності встановлених перевіркою дефектів первинних документів та відсутністю ТТН, які б доводили факт переміщення товарів від продавця до покупців.

Однак з цього приводу ВС погодився із висновками судів попередніх інстанцій, що відсутність ТТН на транспортування продукції не може автоматично свідчити про безтоварність господарської операції за наявності інших належних доказів. З огляду на що певні недоліки у ТТН або відсутність певних ТТН не може спричиняти для позивача негативних наслідків в аспекті свідчення про безтоварність господарської операції.

Крім того, суди попередніх інстанцій правомірно зазначили, що відсутність у покупців можливості придбання товарів, з урахуванням відсутності фактичних господарських ресурсів, які необхідні для провадження відповідної господарської діяльності підприємства, не доводять неможливості реального здійснення задекларованих операцій, з урахуванням того, що використання у виробничій діяльності транспортних засобів та інших фондів на підставі договорів оренди, позички чи використання власного транспорту чинним законодавством не заборонено.

Нагадаємо,  Верховний Суд висловив новий погляд на транспортний податок.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва