Транспортний податок: новий погляд ВС

20:00, 28 февраля 2018
Новим ВС підтримано правову позицію ВСУ щодо неправомірності нарахування  транспортного податку за 2015 рік.
Транспортний податок: новий погляд ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Верховного Суду у справі №820/2137/17 про скасування податкового повідомлення-рішення скасовано рішення апеляційної інстанції, яким відмовлено у задоволені позовних вимог. Та зазначено, що суд дійшов помилкового висновку про наявність у позивача обов'язку по сплаті транспортного податку за 2015 рік.

Позивач звернувся до суду про скасування податкового повідомлення-рішення, яким йому було донараховано транспортний податок за 2015 рік.

Надаючи правову оцінку правомірності застосування контролюючим органом положень ПК України щодо оподаткування транспортним податком у 2015 році, колегія суддів виходила з наступного.

Транспортний податок, згідно з ПК України, є місцевим податком. Враховуючи ухвалення ЗУ №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким викладена в новій редакції стаття 267 ПК України та запроваджено транспортний податок в Україні, лише 28.12.2014 року, а також те, що транспортний податок встановлено рішенням органу місцевого самоврядування, тобто після 15.07.2014 року, колегія суддів приходить до висновку, що застосування контролюючим органом положень статті 267 ПК України з метою оподаткування транспортним податком можливо було не раніше наступного бюджетного періоду, який настав за плановим (2015 роком), тобто не раніше 2016 року.

Нагадаємо, раніше Верховний Суд роз'яснив, чи ставиться застосування штрафу в залежність від способу погашення податкового боргу.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде