Чи ставиться застосування штрафу в залежність від способу погашення податкового боргу

20:30, 26 февраля 2018
ВС роз’яснив чи залежить застосування штрафу за несвоєчасну сплату податкового боргу від способу та порядку його погашення
Чи ставиться  застосування штрафу в залежність від способу погашення податкового боргу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Верховного Суду від 13.02.2018 у справі К/9901/3879/17 було залишено без змін рішення попередніх судових інстанцій про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

До позивача було застосовано штраф за несвоєчасну сплату податку у відповідності до п. 126.1 ст. 126 Податкового кодексу України (далі — ПК України). Позивач вважає, що у випадку самостійного списання (стягнення) коштів з його рахунків контролюючим органом з наступним зарахуванням коштів органом ДФС в рахунок погашення податкового боргу платника податку штраф не застосовується, бо податкове правопорушення відсутнє. 

Суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, відмовив у позові, виходячи з того, що зарахування коштів на сплату податкового боргу шляхом списання коштів з рахунків позивача інкасовими дорученнями не звільняє Товариство від відповідальності, оскільки у встановлені ПК України строки свої зобов'язання позивач, як платник податку, не виконав.

За аналізом п.126.1 ст.126 ПК України ВС зазначив, що об'єктом застосування штрафу є погашена сума податкового боргу, спосіб такого погашення значення не має (чи це самостійна сплата, чи примусове стягнення). 

Тобто, відповідальність у вигляді штрафу не поставлена в залежність від способу та порядку погашення податкового боргу (добровільного чи примусового, в повній сумі або частинами).

Нагадаємо, раніше Верховний Суд роз'яснив причини і порядок скасування субсидій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси